OKB-ja shpall 11 korrikun Ditë të Përkujtimit të Gjenocidit në Srebrenicë

OKB-ja shpall 11 korrikun Ditë të Përkujtimit të Gjenocidit në Srebrenicë

Votimi kaloi me 84 vende që votuan pro dhe 19 kundër. Gjithsej 68 vende abstenuan.
OKB-ja shpall 11 korrikun Ditë të Përkujtimit të Gjenocidit në Srebrenicë       / Foto: AA

Kombet e Bashkuara (OKB) kanë miratuar një rezolutë për të përcaktuar 11 korrikun si Dita e përkujtimit të gjenocidit të Srebrenicës, me mbështetjen dërrmuese të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së.

Rezoluta, e udhëhequr nga Gjermania me bashkësponsorizim nga më shumë se 40 vende, kërkon që 11 korriku të shpallet “Dita Ndërkombëtare e Reflektimit dhe Përkujtimit të Gjenocidit të vitit 1995 në Srebrenicë”.

Votimi kaloi me 84 vende që votuan pro dhe 19 kundër. Gjithsej 68 vende abstenuan.

Duke dënuar mohimin e gjenocidit të Srebrenicës, rezoluta denoncoi glorifikimin e krimeve kundër njerëzimit, gjenocidit dhe kriminelëve të luftës.

Duke theksuar rëndësinë e përpjekjeve të vazhdueshme për identifikimin e viktimave dhe nxjerrjen e trupave, rezoluta thekson nevojën që të gjithë autorët të dalin para drejtësisë.

Megjithëse nuk janë ligjërisht detyruese, rezolutat e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së kanë peshë politike dhe dërgojnë një mesazh të fortë për komunitetin ndërkombëtar.

Myslimanët boshnjakë u vranë në Srebrenicë, pavarësisht pranisë së trupave paqeruajtëse holandeze, derisa forcat serbe u përpoqën të merrnin territorin nga myslimanët boshnjakë dhe kroatët për të formuar një shtet.

Këshilli i Sigurimit i OKB-së e shpalli Srebrenicën një “zonë të sigurt” në pranverën e vitit 1993, por trupat e udhëhequra nga gjenerali Ratko Mlladiq pushtuan zonën e OKB-së. Më vonë, ai u shpall fajtor për krime lufte, krime kundër njerëzimit dhe gjenocid.

Trupat holandeze nuk arritën të veprojnë derisa forcat serbe pushtuan zonën, duke vrarë 2 mijë burra dhe djem më 11 korrik të vitit 1995.

Rreth 15 mijë banorë të Srebrenicës ikën në malet përreth, por trupat serbe i ndoqën dhe vranë 6 mijë viktima të tjera.

Trupat e viktimave janë gjetur në 570 zona në gjithë vendin.

Në vitin 2007, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë në Hagë vendosi se ishte kryer një gjenocid në Srebrenicë.

TRT Balkan / agjencitë