OKB: Shtresa e ozonit po riparohet. / Photo: AA

Zyra e mjedisit e Kombeve të Bashkuara në kryeqytetin e Kenias, Nairobi njoftoi se shtresa e ozonit është në rrugën e riparimit, gjë që do të ndihmojë në shmangien e një ngrohjeje të planetit prej 0,5 gradë celsius.

Sipas një deklarate nga Programi i Kombeve të Bashkuara për Mjedisin (UNEP), përpjekjet për të ndalur ndryshimet klimatike po ndihmohen tashmë nga heqja graduale globale e kimikateve që dëmtojnë shtresën e ozonit. OKB-ja tha se shtresa e ozonit pritet të rigjenerohet brenda 40 viteve të ardhshme.

Sekretarja ekzekutive e Sekretariatit të Ozonit të UNEP-it, Megi Seki, tha se fakti që “rimëkëmbja e ozonit është në rrugën e duhur sipas raportit të fundit katërvjeçar është një lajm fantastik. Ndikimi që Protokolli i Montrealit ka pasur në zbutjen e ndryshimeve klimatike nuk mund të mbingarkohet. Gjatë 35 viteve të fundit, Protokolli është bërë një kampion i vërtetë për mjedisin.”

Protokolli i Montrealit eliminon substancat që degradojnë shtresën e ozonit të Tokës. Marrëveshja e vitit 1989 është një nga marrëveshjet për mjedisin më me ndikim në mbarë botën. Falë bashkëpunimit global, OKB-ja vëren se tani shtresa e ozonit po rimëkëmbet, duke sjellë avantazhe mjedisore dhe ekonomike.

Raporti është përpiluar nga një grup i madh ndërkombëtar ekspertësh, duke përfshirë shumë nga Organizata Botërore Meteorologjike (WMO), UNEP, Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike e ShBA-së (NOAA), Administrata Kombëtare e Aeronautikës dhe Hapësirës e ShBA-së (NASA) dhe ajo evropiane. Bashkimi.

TRT Balkan / agjencitë