Oxfam: Britania të ndalojë menjëherë shitjen e armëve për Izraelin       / Foto: AA

"Vendimi i vazhdueshëm i qeverisë britanike për të refuzuar të ndalojë shitjen e armëve për Izraelin është në kundërshtim me vendimet e marra për sulmet e kaluara në Gaza dhe hap derën për të qenë bashkëpunëtorë në krimet e luftës", thuhet në një deklaratë të Organizatës ndërkombëtare humanitare Oxfam.

Në deklaratë, gjithashtu theksohet se, edhe pse mbi 33 mijë persona kanë humbur jetën në sulmet e Izraelit në Gaza, kryeministri britanik dhe ministri i jashtëm kanë hedhur poshtë thirrjet për të ndaluar shitjen e armëve për këtë vend.

Duke kujtuar se qeveria britanike ka marrë garanci të ndryshme nga Izraeli në lidhje me përdorimin e armëve që i ka shitur, Oxfam më tej tha se "megjithatë, Izraeli i ka shkelur këto garanci çdo herë dhe qeveria britanike preferoi të mos vendoste asnjë kusht në vend që të kërkonte zbatimin e këtyre garancive".

Ndërkohë, Aleema Shivji, zyrtare e Oxfamit, e ka përshkruar vazhdimin e shitjes së armëve Izraelit si "të paligjshme dhe jomorale".

Ajo ka nënvizuar se armët e prodhuara në Britani po përdoren haptazi në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare humanitare.

"Populli i Gazës po përjeton humbje jetësh në një nivel të paprecedentë, shkollat ​​dhe spitalet po synohen qëllimisht, dhe uria po përdoret si armë. Çfarë vuajtjesh të mëtejshme duhet të përjetojnë, që Britania të ndërmarrë veprime? Britania duhet të ndalojë menjëherë shitjen e armëve, duke përfshirë pjesët rezervë, ose do të rrezikojë të bëhet bashkëpunëtore në krime të luftës", ka thënë Shivji.

TRT Balkan / agjencitë