Partia Laburiste e Britanisë fiton shumicën parlamentare

Partia Laburiste e Britanisë fiton shumicën parlamentare

Udhëheqësi i laburistëve Keir Starmer deklaroi "Ndryshimi fillon tani".
Partia Laburiste e Britanisë fiton shumicën parlamentare.    /Foto: Reuters

Partia Laburiste e Britanisë ka fituar zgjedhjet parlamentare pasi ka arritur 326 vendet e nevojshme për një shumicë në parlament.

Partia fitoi 363 mandate ndërsa 527 nga 650 njësitë zgjedhore kanë deklaruar rezultate.

Duke folur pas fitores të premten në mëngjes, kreu i partisë Keir Starmer tha se "ndryshimi fillon tani".

"Ne e beme ate!" U tha Starmer anëtarëve të partisë duke brohoritur.

“Ndryshimi fillon tani. Dhe ndjehet mirë. Duhet të jem i sinqertë, deklaroi Starmer

“Katër vite e gjysmë punë duke ndryshuar partinë. Kjo është ajo për të cilën është: një parti e ndryshuar laburiste, e gatshme për t'i shërbyer vendit tonë, e gatshme për të rikthyer Britaninë në shërbim të njerëzve që punojnë”, tha Starmer.

Ai theksoi se përgjegjësia e madhe vjen me mandatin e Laburistëve, duke shtuar se "ne duhet ta kthejmë politikën në shërbimin publik në mënyrë që politika të jetë një forcë për të vërtetën".

“Mos bëni gabim, ky është testi i madh i politikës në këtë epokë. Lufta për besim është beteja që përcakton moshën tonë”, tha ai.

Starmer tha se "vlerat e kësaj partie laburiste të ndryshuar" janë "parimi lëvizës për një qeveri të re: vendi i pari, partia e dyta".

Partia Laburiste është parashikuar nga një exit poll të fitojë 410 vende në Dhomën e Komunave, ndërsa Konservatorët pritet të kenë 131 vende.

Sipas rezultateve, Starmer do të zëvendësojë Rishi Sunak si kryeministër i ri.

Konservatorët e qendrës së djathtë kanë qeverisur vendin që nga viti 2010. Pasi ka siguruar fitore në tre zgjedhjet e fundit të përgjithshme - 2015, 2017 dhe 2019 - partia parashikohet të fitojë 131 vende.

TRT Balkan / agjencitë