Pas 7 tetorit, numri i palestinezëve në burgjet izraelite u rrit me 130% / Photo: AA

Një zyrtar palestinez tha të mërkurën se numri i të burgosurve palestinezë në burgjet izraelite që nga 7 tetori është rritur me 130%.

Duke folur për Anadolu, Qaddoura Fares, kreu i Autoritetit për Çështjet e të Burgosurve dhe Ish të Burgosurve, e përshkroi situatën e të burgosurve palestinezë në burgjet izraelite si "katastrofike dhe jashtëzakonisht të rrezikshme".

Ai vuri në dukje se të arrestuarit janë të ekspozuar ndaj torturës dhe sulmeve sistematike dhe se "udhëtimi i torturës fillon që nga momenti i bastisjes në shtëpi - sulmit ndaj të arrestuarit dhe familjes dhe sabotimit të pronave të shtëpisë".

Ai tha se dimri i kaluar ishte sezoni më i vështirë i dimrit për të burgosurit, pasi autoritetet e burgut izraelit i privuan ata nga rrobat dhe batanijet e duhura, si dhe ua zhveshnin rregullisht rrobat e tyre.

Zyrtari palestinez shtoi se numri i të burgosurve palestinezë në burgjet izraelite para 7 tetorit ishte rreth 5.000, por tani numri pritet të arrijë në 12.000, duke përfshirë të burgosurit nga Gaza.

“Askush nuk e di numrin e të burgosurve nga Gaza, këto janë vetëm pritje, por ajo që dokumentohet për të burgosurit në burgjet izraelite arrin në 9.500”, shtoi Fares. Ai vuri në dukje se në mesin e të arrestuarve, ka rreth 80 gra, mbi 200 fëmijë dhe gati 4.000 të mbajtur nën paraburgimin administrativ izraelit, pa akuza ose gjyq.

AA