Pasojat e luftës në Sudan: 18 milionë njerëz përballen me urinë akute       / Foto: AA

Shefi i Misionit të Pavarur të Hetimit Ndërkombëtar të OKB-së për Sudanin, Mohamed Chande Othman deklaroi se në Sudan ku vazhdon lufta civile rreth 18 milionë njerëz po përballen me urinë akute.

Othman në kuadër të Sesionit të 56-të të Këshillit të OKB-së për të Drejtat e Njeriut bëri vlerësime për Sudanin. Duke theksuar se ka pasur një konflikt shkatërrues në Sudan për më tepër se një vit, Othman tha se të drejtat themelore të njeriut dhe ligji ndërkombëtar janë injoruar në vend.

Ai theksoi se informacionet që ata morën si mision treguan se konfliktet vdekjeprurëse midis ushtrisë sudaneze dhe Forcave të Mbështetjes së Shpejtë (HDK) kanë vazhduar të pandërprera që nga 15 prilli 2023.

Sipas tij, këto konflikte janë përhapur në një pjesë të madhe të vendit me aktorë të ndryshëm. Othman nënvizoi se ata janë thellësisht të shqetësuar për pasojat tragjike të konflikteve dhe vuajtjet e mëdha të popullatës civile.

"Objektet shëndetësore në Sudan u sulmuan dhe u shkatërruan. Kjo situatë e bëri të pamundur marrjen e ndihmës mjekësore për shumë civilë të plagosur. Furnizimet mjekësore u penguan të arrinin në zonat kritike. Ka informacione se shumë civilë kanë vdekur nga plagët gjatë konfliktit për shkak të mungesës ose paarritshmërisë së mjeteve mjekësore", tha ai.

"Përafërsisht 9 milionë njerëz janë zhvendosur me forcë që nga fillimi i konfliktit në prill 2023. Më shumë se 1.8 milionë njerëz kanë ikur në vendet fqinje. Rreth 18 milionë njerëz po përballen me urinë akute. Të paktën 5 milionë civilë, përfshirë fëmijë dhe shtatzënë gratë, janë në rrezik nga uria", tha Othman.

Ai potencon se vetëm 16 për qind e Planit të Ndihmës Emergjente të nisur nën udhëheqjen e OKB-së në Sudan këtë vit është financuar dhe se kjo është e pamjaftueshme për të ofruar ndihmën e nevojshme.

TRT Balkan / agjencitë