Për 6 muaj 550 mijë izraelitë u larguan nga vendi shkaku luftës / Photo: AA

Më shumë se gjysmë milioni izraelitë u larguan nga vendi dhe nuk u kthyen gjatë gjashtë muajve të parë të luftës Izrael-Hamas, raportoi të dielën Times of Israel, duke cituar Autoritetin e Popullsisë dhe Emigracionit.

Të dhënat e autoritetit tregojnë se numri i izraelitëve që u larguan nga vendi që nga tetori i vitit të kaluar është rreth 550,000, apo më shumë se ata që u kthyen nga Pashkët e këtij viti në prill.

Faqja e lajmeve tha se ajo që mund të kishte qenë një arratisje e përkohshme për izraelitët gjatë luftës ose vështirësi teknike në kthim, tani është kthyer në një prirje të përhershme, ose migrim të përhershëm.

Sipas të dhënave nga Byroja Qendrore e Statistikave të Izraelit, në prill, popullsia e Izraelit ishte 9.9 milionë, duke përfshirë më shumë se 2 milionë palestinezë, 400,000 palestinezë në Jerusalemin Lindor dhe 20,000 sirianë në Lartësitë e Golanit të pushtuara.

Miliona izraelitë kanë shtetësi të dyfishtë pasi kanë të paktën një shtetësi tjetër krahas shtetësisë së tyre izraelite.

Izraeli, duke shkelur një rezolutë të Këshillit të Sigurimit të OKB-së që kërkon një armëpushim të menjëhershëm, është përballur me dënimin ndërkombëtar në mes të ofensivës së tij brutale të vazhdueshme në Gaza që nga sulmi i 7 tetorit të vitit të kaluar nga grupi i rezistencës palestineze Hamas.

Më shumë se 37,500 palestinezë janë vrarë që atëherë në Gaza, shumica prej tyre gra dhe fëmijë, dhe rreth 86,000 të tjerë janë plagosur, sipas autoriteteve lokale shëndetësore.

Më shumë se tetë muaj pas luftës izraelite, pjesë të mëdha të Gazës qëndrojnë në gërmadha mes një bllokade gjymtuese të ushqimit, ujit të pastër dhe ilaçeve.

Izraeli akuzohet për gjenocid në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë, vendimi i fundit i së cilës e urdhëroi atë të ndalonte menjëherë operacionin e tij në qytetin jugor të Rafahut, ku më shumë se 1 milion palestinezë kishin kërkuar strehim nga lufta përpara se të pushtohej më 6 maj.

TRT Balkan / agjencitë