Raporti i OKB-së: 81.100 gra të vrara vitin e kaluar.     Foto: AA

Sipas të dhënave të Kombeve të Bashkuara (OKB), rreth 81.100 gra ose vajza janë vrarë në mbarë botën vitin e kaluar.

Rreth 45.000 prej këtyre grave u vranë nga bashkëshortët, të dashurit ose anëtarët e familjes së tyre.

Të dhënat janë publikuar në një raport të përgatitur bashkërisht nga Zyra e OKB-së për Gratë dhe Zyra e Kombeve të Bashkuara për Drogën dhe Krimin për 25 Nëntorin, Ditën Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Grave.

Raporti thekson se është bërë pak përparim në mbarë botën në parandalimin e vrasjeve të lidhura me gjininë, por se duhet të ndërmerren hapa më të fortë dhe më të shpejtë në këtë drejtim.

Duke vënë në dukje se dhuna ndaj grave dhe vajzave është shkelja më e zakonshme e të drejtave të njeriut, raporti thekson se vrasjet e grave dhe të vajzave në lidhje me gjininë mund të parandalohen duke marrë hapat e nevojshëm.

Raporti thotë se 81.100 gra ose vajza janë vrarë me dashje vitin e kaluar. Dhjetë vitet e fundit nuk ka pasur një rënie të femicideve dhe shumica e vrasjeve të grave ose vajzave kanë qenë të bazuara në gjini.

Raporti thotë se rreth 45.000 gra ose vajza në mbarë botën janë vrarë nga bashkëshortët, të dashurit ose anëtarët e familjes së tyre vitin e kaluar.

Kjo do të thotë se më shumë se pesë gra vriten çdo 60 minuta.

Është e rëndësishme të theksohet se numri i grave ose vajzave që u vranë nga bashkëshorti, i dashuri ose anëtari i familjes së tyre vitin e kaluar është mjaft i lartë në Azi dhe në Afrikë.

Sipas raportit, nga 45.000 femicide, 17.800 u regjistruan në Azi dhe 17.200 në Afrikë.

Megjithatë, për sa i përket raportit të popullsisë, numri i grave dhe vajzave që ishin viktima të vrasjes nga një bashkëshort, i dashuri ose anëtar i familjes ishte 2.5 për 100.000 gra në Afrikë, 1.4 në Amerikë dhe 0.8 në Azi.

Është raportuar se në Evropë në periudhën 2010-2021 ka pasur një rënie prej 19 për qind të femicideve të kryera nga bashkëshortët, të dashurit ose familjarët e tyre, por në të njëjtën periudhë është vërejtur një rritje prej 6 për qind në Amerikë.

Raporti vë në dukje se vetëm 11 për qind e viktimave të vrasjeve meshkuj u vranë nga bashkëshorti ose anëtari i familjes, ndërsa shkalla për femrat është 56 për qind.

Raporti i OKB-së ndau gjithashtu informacione për vrasjet gjatë pandemisë së koronavirusit.

Në periudhën 2019-2020, ka pasur një rritje prej 13 për qind të vrasjeve të femrave në Evropën Perëndimore, 9 për qind në Amerikën e Veriut dhe 5 për qind në Europën Jugore.

AA