Regjistrimet në Harvard: Hapen hetime mbi përparësitë gjatë pranimeve.     /Foto: Reuters

Harvardi, si shumë universitete të tjera amerikane, u jep përparësi fëmijëve të ish-të diplomuarve dhe fëmijëve të njerëzve të pasur që mbështesin financiarisht universitetin.

Qeveria amerikane ka nisur një hetim mbi praktikën e Universitetit të Harvardit për t'u dhënë përparësi fëmijëve të ish-diplomuarve të tij gjatë regjistrimeve, që i bën të privilegjuar studentët e bardhë.

Avokatët e organizatës që ngriti padinë lëshuan një letër të martën nga Departamenti Federal i Arsimit duke i informuar ata se zyra e saj për të drejtat civile kishte hapur një hetim.

Harvardi, si shumë universitete të tjera amerikane, u jep përparësi fëmijëve të ish-të diplomuarve dhe fëmijëve të njerëzve të pasur që mbështesin financiarisht universitetin.

Statuset e privilegjuara

Sipas organizatës që ngriti padinë, 28 për qind e studentëve që u diplomuan në Harvard në vitin 2019 kishin një prind ose një anëtar të familjes që kishte fituar një diplomë nga ai kolegj.

Gjithashtu, thonë ata, 70 për qind e kandidatëve që gëzojnë një avantazh të tillë janë të bardhë.

Megjithatë, një vendim historik nga Gjykata e Lartë e ShBA-së në fund të qershorit bëri thirrje për heqjen e programit të diskriminimit pozitiv gjatë regjistrimeve në universitete.

Është një përfitim i betejës për të drejtat civile të viteve 1960, e cila lejoi më shumë studentë të racave të tjera të hynin në kolegj.

Harvard tha në një deklaratë dërguar AFP-së të martën se po shqyrtonte të gjitha procedurat e pranimit për t'u pajtuar me vendimin e Gjykatës së Lartë dhe kështu "të rrisë aftësinë tonë për të tërhequr dhe mbështetur diversitetin e komunitetit intelektual, i cili është me rëndësi kritike në përpjekjet tona për të arritur përsosmëri akademike".

TRT Balkan / agjencitë