Republika e panjohur e Karabakut pushon së ekzistuari nga 1 janari 2024.     /Foto: Reuters

Regjimi separatist i Karabakut ka njoftuar se do të shpërbëhet dhe republika e panjohur do të pushojë së ekzistuari nga 1 janar 2024, një veprim që ripohon kontrollin e plotë të Azerbajxhanit mbi enklavën pas një operacioni të rrufeshëm antiterror.

Udhëheqësi separatist i territorit lëshoi një dekret të enjten duke urdhëruar shpërbërjen e të gjitha institucioneve deri në fund të vitit dhe tha se Karabaku “pushon së ekzistuari” që nga 1 janari 2024.

Lëvizja vjen pasi Azerbajxhani kreu një operacion antiterror për të rimarrë kontrollin e plotë mbi rajonin e tij të shkëputur dhe kërkoi që trupat armene në Karabakh të dorëzonin armët dhe qeveria separatiste të shpërbëhej.

Shpërbërja do t’u japë fund tri dekadave të vetëqeverisjes së mbështetur nga Armenia për Karabakun, një enklavë e kolonëve armenë brenda kufijve të njohur ndërkombëtarisht të Azerbajxhanit.

Dekreti thoshte se banorët duhet “të familjarizohen me kushtet e riintegrimit” të ofruara nga Azerbajxhani dhe të marrin “një vendim të pavarur dhe individual” nëse do të qëndrojnë.

Udhëheqësi separatist Samvel Shakhramanyan tha gjithashtu se një marrëveshje e arritur me Azerbajxhanin do të siguronte “kalimin e lirë, vullnetar dhe të papenguar” për të gjithë ata që donin të largoheshin.

Armenia dhe Azerbajxhani kanë luftuar dy luftëra për Karabakun, në të cilat kanë vdekur dhjetëra mijëra.

Gjatë një operacioni gjashtëjavor në vitin 2020, Azerbajxhani mori pjesë të Karabakut së bashku me territorin përreth që forcat armene kishin pretenduar gjatë konfliktit të mëparshëm.

Në dhjetor të vitit të kaluar, Azerbajxhani vendosi një bllokadë të rrugës së vetme që lidh Karabakun me Armeninë, duke pretenduar se qeveria armene po përdorte rrugën për nxjerrjen e mineraleve dhe dërgesat e paligjshme të armëve për forcat separatiste të rajonit.

Dhjetëra mijëra kolonë armenë janë larguar që atëherë nga enklava në Armeni.

Një gjykatë në Azerbajxhan vendosi më vete të enjten ish-udhëheqës separatist të Karabakut Ruben Vardanyan në paraburgim pasi e akuzoi atë për financim terrorizmi dhe krime të tjera.

Një gjykatë në Baku vendosi që Vardanyan, një biznesmen që drejtoi rajonin e kolonëve armenë nga nëntori 2022 deri në shkurt të këtij viti, duhet të arrestohet dhe të vendoset në paraburgim për katër muaj, tha shërbimi i sigurimit shtetëror të Azerbajxhanit.

TRT Balkan / agjencitë