Rreth 76 milionë njerëz janë zhvendosur në botë vitin e kaluar/              Foto: AA

Konfliktet dhe fatkeqësitë natyrore zhvendosën një rekord prej rreth 76 milionë njerëz brenda vendeve të tyre vitin e kaluar, tha të martën një grup i madh i monitorimit të migracionit.

Një raport i Qendrës së Monitorimit të Zhvendosjeve të Brendshme zbuloi se numri i personave të zhvendosur brenda vendit, është rritur me 50 për qind në pesë vitet e fundit dhe është dyfishuar afërsisht në dekadën e fundit. Ai nuk mbulon refugjatët – personat e zhvendosur që kanë ikur në një vend tjetër.

Në shumicën e këtyre rasteve, si për shembull pas fatkeqësive natyrore si përmbytjet, njerëzit kthehen në shtëpi.

Raporti thoshte se rreth 75,9 milionë njerëz u zhvendosën brenda në fund të vitit të kaluar, gjysma e të cilëve ishin në vendet e Afrikës sub-Sahariane.

Pothuajse 90 për qind e zhvendosjes totale i atribuohet konfliktit dhe dhunës, ndërsa rreth dhjetë për qind rezultoi nga ndikimi i fatkeqësive natyrore.

Zhvendosja e më shumë se nëntë milionë njerëzve në Sudan në fund të vitit 2023 ishte një rekord për një vend të vetëm që kur qendra filloi të gjurmonte numrat 16 vjet më parë.

Kjo ishte një rritje prej rreth gjashtë milionë krahasuar me fundin e vitit 2022. Konflikti në Sudan shpërtheu në prill 2023 kur tensionet në rritje midis liderëve ushtarakë dhe Forcave rivale të Mbështetjes së Shpejtë shpërthyen në luftime të hapura në gjithë vendin.

Grupi raportoi se 3,4 milionë lëvizje brenda Gazës u regjistruan në tremujorin e fundit të vitit të kaluar pas fillimit të ofensivës izraelite në tetor.

Kjo do të thotë se shumë njerëz janë zhvendosur disa herë brenda territorit ku jetojnë rreth 2,2 milionë njerëz. Në fund të vitit, 1,7 milion njerëz u zhvendosën në Gaza.

Drejtoresha e grupit, Aleksandra Bilak, tha se miliona njerëz të detyruar të iknin në vitin 2023 ishin "maja e ajsbergut", përveç dhjetëra milionëve të zhvendosur nga konfliktet, dhuna dhe fatkeqësitë e mëparshme dhe të vazhdueshme.

AA