Rreth 90% të fëmijëve në Gaza u mungon ushqimi për zhvilim të shëndetshme / Photo: AA

Fondi i Fëmijëve të Kombeve të Bashkuara UNICEF vlerësoi se nëntë nga 10 fëmijë në Gazën e rrethuar nuk mund të hanë lëndë ushqyese nga grupet e mjaftueshme ushqimore për të siguruar rritjen dhe zhvillimin e tyre të shëndetshëm.

“Në Rripin e Gazës, muaj të tëra armiqësish dhe kufizimesh në ndihmën humanitare kanë shembur sistemet ushqimore dhe shëndetësore, duke rezultuar në pasoja katastrofike për fëmijët dhe familjet e tyre”, tha UNICEF.

UNICEF tha se pesë grupe të dhënash të mbledhura midis dhjetorit 2023 dhe prillit 2024 kishin gjetur se 9 nga 10 fëmijë në enklavën e bllokuar, e cila është goditur nga masakra izraelite që nga tetori i kaluar, vuajnë nga varfëria e rëndë ushqimore, që do të thotë se ata mbijetojnë me dy ose më pak grupe ushqimore në ditë.

“Kjo është dëshmi e ndikimit të tmerrshëm që konflikti dhe kufizimet kanë në aftësinë e familjeve për të plotësuar nevojat ushqimore të fëmijëve – dhe shpejtësinë me të cilën i vendos fëmijët në rrezik të kequshqyerjes kërcënuese për jetën”, tha UNICEF.

Izraeli akuzohet se ka vendosur një limit në furnizimet humanitare për civilët në Gaza.

Me xhepat e urisë që po shfaqen në Gaza, me disa fëmijë që vdesin nga kequshqyerja dhe dehidratimi, edhe aleatët më të vendosur të Izraelit kanë rritur presionin ndaj tij për të lejuar më shumë hyrjen e ndihmave ushqimore për Gazën.

TRT World