RTQV-ja: Fjalimi i liderit grek qipriot në OKB “i cekët, i pasinqertë".     /Foto: AA

Fjalimi në OKB-së këtë javë nga udhëheqësi i administratës greke qipriote ishte "i shkëputur nga historia e ishullit dhe realitetet aktuale, i cekët dhe i pasinqertë", tha të enjten Republika Turke e Qipros Veriore.

Në fjalimin e tij në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së në Nju Jork, “udhëheqësi grek qipriot përsëriti pretendimin se ekziston një çështje e “pushtimit” në Qipro dhe shkoi aq larg sa pohoi se ai foli në emër të të gjitha “komuniteteve” në Qipro, duke u fshehur pas gënjeshtrës se ai përfaqëson gjithë ishullin,” tha një deklaratë e Ministrisë së Jashtme të RTQV-së, duke thënë se fjalimi i Nikos Christodoulides kaloi kufirin.

Pushtimi i vetëm në ishull ndodhi kur shteti partner u mor me forcë nga pala greke qipriote në 1963, shtoi ai.

"Christodoulides, i cili përpiqet të portretizojë popullin qipriot grek si ‘viktima’ të problemit të Qipros që ata vetë krijuan, vazhdon fushatën e tyre të dezinformimit prej vitesh duke shtrembëruar faktet historike," thuhet në komunikatën e ministrisë së jashtme.

Mes të tjerash, nga ministria theksojnë se në asnjë rrethanë Administrata Greke e Qipros nuk mund të përfaqësojë popullin turk qipriot, pasi përfaqësuesi ekskluziv i popullsisë turke qipriote është Republika Turke e Qipros Veriore, e krijuar me vullnetin e tyre të lirë.

Deklarata e quajti thirrjen e Christodoulides për të nisur negociatat bazuar në një model federate një "shembull të dukshëm hipokrizie".

Presidenti i RTQV-së Ersin Tatar kritikoi gjithashtu fjalimin e Christodoulides, duke thënë: "Ai shpërfill vështirësitë e duruara dhe migrimet e përjetuara nga turqit qipriotë para vitit 1974. Duke pasur parasysh këto rrethana, kam dyshime për sinqeritetin e tij."

Tatar, duke i quajtur "fantazi" deklaratat e liderit grek qipriot, tha se një mirëkuptim i tillë do të minonte të drejtat dhe interesat legjitime të popullit turk qipriot.

Tatar tha gjithashtu se deklaratat e Christodoulides nuk janë në përputhje me sinqeritetin, por më tepër shërbejnë si mjet politik.

Nëse marrëdhëniet midis dy shteteve në ishull "duhet të kryhen brenda kornizës së respektit, duhet pranuar realiteti i RTQV-së dhe për një marrëveshje të qëndrueshme për Qipron bashkëpunimi midis dy shteteve është domosdoshmëri absolute", shtoi ai.

Në fjalimin e tij në Asamblenë e Përgjithshme, Christodoulides tha: "Nuk ka asnjë bazë tjetër për zgjidhjen e problemit të Qipros, përveç rezolutës së Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara dhe nuk do të ketë kurrë."

Ishulli i ndarë

Qiproja është zhytur në një mosmarrëveshje prej dekadash midis turqve qipriotë dhe grekëve qipriotë, pavarësisht nga një sërë përpjekjesh diplomatike nga OKB-ja për të arritur zgjidhje gjithëpërfshirëse.

Sulmet etnike që filluan në fillim të viteve 1960 i detyruan qipriotët turq të tërhiqen në enklava për sigurinë e tyre.

Në vitin 1974, një grusht shteti grek qipriot që synonte aneksimin e ishullit nga Greqia çoi në ndërhyrjen ushtarake të Türkiyes si një fuqi garantuese për të mbrojtur turqit qipriotë nga persekutimi dhe dhuna. Si rezultat, RTQV-ja u themelua në 1983.

Ajo ka parë një proces paqësor pa ndërprerje, duke përfshirë një iniciativë të dështuar të vitit 2017 në Zvicër nën kujdesin e vendeve garantuese Türkiye, Greqia dhe MB-ja.

Administrata Greke e Qipros hyri në BE në vitin 2004, në të njëjtin vit kur grekët qipriotë penguan një plan të OKB-së për t'i dhënë fund mosmarrëveshjes së gjatë.

Türkiye mbështet plotësisht një zgjidhje me dy shtete në ishullin e Qipros bazuar në barazinë sovrane dhe statusin e barabartë ndërkombëtar.

TRT Balkan / agjencitë