Sanchez: Spanja e njeh shtetin palestinez me kufijtë e vitit 1967. / Photo: Reuters

Kryeministri spanjoll Pedro Sanchez tha të martën në mëngjes se qeveria e tij do të miratojë një masë për të njohur zyrtarisht shtetësinë palestineze më vonë gjatë ditës.

“Ky është një vendim historik që ka një qëllim të vetëm – të kontribuojë në arritjen e paqes midis izraelitëve dhe Palestinës”, tha ai në një fjalim në Madrid.

Sanchez vuri në dukje se Spanja do ta njohë shtetin palestinez bazuar në kufijtë e vitit 1967, duke njohur vetëm ndryshimet për të cilat janë rënë dakord të dyja palët.

“Megjithëse nuk i takon Spanjës të përcaktojë kufijtë e kombeve të tjera, pozicioni ynë është në përputhje me rezolutat e Këshillit të Sigurimit të OKB-së, … dhe me qëndrimin që mban tradicionalisht Bashkimi Evropian”, tha ai.

Sanchez shpjegoi se shteti palestinez duhet të jetë "i zbatueshëm" me Bregun Perëndimor dhe Gazën të lidhur me një korridor dhe Jerusalemin Lindor si kryeqytet.

Lëvizja për të njohur Palestinën nuk është kundër Izraelit, por “tregon refuzimin tonë të drejtpërdrejtë të Hamasit – që është kundër zgjidhjes me dy shtete”, theksoi ai.

Të martën, Norvegjia dhe Irlanda do të njohin gjithashtu zyrtarisht shtetësinë palestineze.

“Vendimi i sotëm bazohet në të drejtën ndërkombëtare dhe respektimin e rendit të bazuar në rregulla – parime që na udhëheqin pavarësisht nga konteksti”, tha Sanchez.

Udhëheqësi spanjoll shtoi se nga nesër, fokusi i tij do të jetë në shtytjen për një zgjidhje të qëndrueshme me dy shtete për të sjellë paqe të qëndrueshme në rajon.

TRT Balkan / agjencitë