Studim: Lufta e Izraelit mund të vrasë edhe 86.000 palestinezë të tjerë / Photo: AA

Kriza në Gaza: Projeksione të Ndikimit Shëndetësor të Bazuar në Skenar është një projekt i përbashkët nga Shkolla e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër dhe Qendra për Shëndetin Humanitar të Universitetit Johns Hopkins.

Studimi, i publikuar të hënën, gjurmoi tre skenarë, duke përfshirë një mundësi të rastit më të keq në të cilin armiqësitë përshkallëzohen në Gaza, duke rezultuar në vrasjen e 85.750 palestinezëve nga trauma fizike dhe sëmundje në gjashtë muajt e ardhshëm.

Kjo do të vinte në krye të afro 30.000 vrasjeve që janë regjistruar nga autoritetet shëndetësore të enklavës që kur Izraeli filloi pushtimin e tij në fillim të tetorit.

Një projeksion në mes të rrugës

Një llogaritje në mes të rrugës bazuar në vazhdimin e kushteve që kanë ekzistuar në katër muajt e fundit zbuloi se lëndimet dhe sëmundjet do të vrisnin 66.720 palestinezë në gjysmën e vitit të ardhshëm.

Një skenar i rastit më të mirë në të cilin ndërmjetësohet një armëpushim do të çonte ende në vdekjen e rreth 11.580 palestinezëve. Pak më pak se gjysma e atyre vdekjeve do t'u atribuohen epidemive.

"Projeksionet tona tregojnë se edhe në skenarin më të mirë të armëpushimit, mijëra vdekje të tepërta do të vazhdonin të ndodhin, kryesisht për shkak të kohës që do të duhej për të përmirësuar kushtet e ujit, kanalizimeve dhe strehimit, reduktimin e kequshqyerjes dhe rivendosjen e shërbimeve funksionale të kujdesit shëndetësor në Gaza”, shkruajnë autorët e raportit.

Projekti pritet të përditësojë rregullisht gjetjet e tij deri në maj, ndërsa situata në terren evoluon.

Rafah përballet me një pushtim të mundshëm izraelit

Kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu ka paralajmëruar për pushtim tokësor deri në fillim të Ramazanit muajin e ardhshëm nëse më shumë se 130 pengjet e mbajtura nga Hamasi nuk lirohen.

Sipas autoriteteve lokale, në Gaza, numri i të vdekurve nga pushtimi izraelit u rrit në 29.092 që nga fillimi i luftës, rreth dy të tretat e tyre gra dhe fëmijë.

Më shumë se 69.000 palestinezë janë plagosur, duke pushtuar spitalet e territorit, më pak se gjysma e të cilëve madje funksionojnë pjesërisht.

Izraeli ka thënë se po zhvillon plane për të dëbuar civilët nga Rafah, por nuk është e qartë se ku do të shkojnë ata në territorin e shkatërruar, zona të mëdha të të cilit janë rrafshuar. Egjipti ka mbyllur kufirin dhe ka paralajmëruar se çdo fluks masiv i palestinezëve mund të kërcënojë traktatin e tij të paqes prej dekadash me Izraelin.

Tashmë lufta ka dëbuar rreth 80 për qind të palestinezëve në Gaza nga shtëpitë e tyre dhe ka lënë një të katërtën e popullsisë të vdekur nga uria, sipas zyrtarëve të OKB-së.

TRT World