Türkiye shpreh gatishmërinë për të mbështetur Irakun për sigurinë kufitare

Türkiye shpreh gatishmërinë për të mbështetur Irakun për sigurinë kufitare

Ankaraja beson se çështja e Eurofighter do të ishte pikënisje e mirë për bashkëpunimet me Berlinin.
Türkiye shpreh gatishmërinë për të mbështetur Irakun për sigurinë kufitare / Photo: AA

Türkiye tha të enjten se është gati të mbështesë Irakun në sistemet e sigurisë kufitare, sipas një konference për shtyp nga Ministria e Mbrojtjes Kombëtare Turke.

Marrëdhëniet Türkiye-Irak u diskutuan në një kuadër të gjerë gjatë vizitës së presidentit turk Recep Tayip Erdoğan në Irak të hënën, i shoqëruar nga ministri i Mbrojtjes Kombëtare Yasar Guler, thanë burimet e sigurisë si pjesë e konferencës.

Ata gjithashtu shtuan se hapat e përbashkët kundër organizatave terroriste dhe zgjerimet e tyre, kryesisht PKK, si dhe FETO dhe Daesh/ISIS, ishin në agjendë.

“U arritën marrëveshje dhe mirëkuptime në kuadër të bashkëpunimit në luftën kundër terrorizmit dhe sigurisë, së bashku me marrëveshje të tjera që kanë të bëjnë me këta hapa.

“Negociatat me palën irakiane vazhdojnë në lidhje me krijimin e parimeve të Qendrës së Përbashkët të Koordinimit të Sigurisë për institucionalizimin dhe ruajtjen e bashkëpunimit në fushën e sigurisë së përbashkët kufitare dhe kundër terrorizmit.

“Ne gjithashtu kemi përcjellë gatishmërinë tonë për të ofruar mbështetje në lidhje me sistemet e sigurisë kufitare në Irak. Në këtë kontekst, ata erdhën dhe ekzaminuan sistemet tona të sigurisë kufitare”, shtuan burimet.

Gjatë konferencës, zëdhënësi i ministrisë admiral brigade Zeki Akturk theksoi se një memorandum mirëkuptimi për bashkëpunimin në stërvitjen ushtarake dhe një protokoll për edukimin dhe bashkëpunimin në shëndetësinë ushtarake u nënshkruan për të zgjeruar fushën e aktiviteteve të bashkëpunimit të trajnimit ushtarak dhe për të ngritur marrëdhëniet ushtarake në një nivel më të avancuar.

Akturk vuri në dukje se:

"Ne synojmë që vendet tona të përparojnë në një bazë më të fortë në luftën kundër terrorizmit përmes bashkëpunimit që do të bëhet i përhershëm" sipas Memorandumit të Mirëkuptimit mbi Kornizën Strategjike që u nënshkrua gjatë vizitës në Irak.

Türkiye përshëndeti gjithashtu vendimin e Irakut për të përcaktuar organizatën terroriste PKK si një "grup të ndaluar", duke shtuar se vendi gjithashtu pret një zhvillim drejt përcaktimit të grupit si "organizatë terroriste".

TRT Balkan / agjencitë