Vizita e Erdoğanit në Bagdad, Türkiye dhe Iraku nënshkruan 26 marrëveshje /    Foto: AA

Türkiye dhe Iraku kanë nënshkruar 26 marrëveshje në fusha të ndryshme gjatë vizitës së presidentit Recep Tayyip Erdoğan në kryeqytetin irakian Bagdad.

Erdoğan vizitoi Irakun për herë të parë në 12 vjet për të diskutuar marrëdhëniet dypalëshe, kundër terrorizmit dhe çështjet rajonale, duke përfshirë luftën e vazhdueshme të Izraelit në Gaza.

Një total prej 26 marrëveshjesh u nënshkruan midis dy vendeve pasi Erdoğan u takua me kryeministrin irakian Mohammed Shia al Sudani.

Projekti i Rrugës së Zhvillimit

Një memorandum mirëkuptimi mbi projektin e Rrugës së Zhvillimit u nënshkrua midis Türkiyes, Irakut, Katarit dhe Emirateve të Bashkuara Arabe.

Marrëveshja, e cila synon të krijojë një autostradë dhe hekurudhë 1.200 kilometra, u nënshkrua nga ministrat e transportit nga secili vend në prani të Erdoğanit dhe al-Sudani.

Projekti i Rrugës së Zhvillimit përfshin linjat hekurudhore dhe autostradë që shtrihen nga Porti Grand Faw në Basra përmes qyteteve të Diwaniyah, Najaf, Qerbela, Bagdad dhe Mosul deri në kufirin turk, duke synuar të sigurojë akses nga kufiri turk në portin e Mersinit dhe më tej në Evropë nëpërmjet Istanbulit me rrugë.

Ministri turk i Transportit dhe i Infrastrukturës Abdulkadir Uraloglu tha se projekti do të hapë një "derë të re" në drejtim të tregtisë rajonale.

"Projekti i Rrugës së Zhvillimit, i cili do të kontribuojë drejtpërdrejt në sistemin e tregtisë globale, do të përfitojë gjithashtu nga zhvillimi i të gjitha vendeve pjesëmarrëse", tha Uraloglu në X.

Türkiye dhe Iraku nënshkruan po ashtu marrëveshje në fushat e energjisë, tregtisë, arsimit, turizmit, sportit, shëndetësisë dhe mbrojtjes për të forcuar bashkëpunimin dypalësh.

Gjatë vizitës së tij, Erdoğan u takua gjithashtu me Presidentin Nechirvan Barzani dhe kryeministrin Masrour Barzani të Qeverisë Rajonale Kurde të Irakut (KRG) në Erbil.

AA