Vriten dy gazetarë të tjerë në sulmet izraelite në Gaza       / Foto: AA

Zyra e qeverisë për media i identifikoi dy reporterët Alaa Hassan Al-Hams dhe Angham Ahmed Adwan të agjencisë lokale të lajmeve SND dhe kanalit February të Libisë.

Dy gazetarët u vranë në bombardimet izraelite në qytetet Rafah dhe Jabalia, tha zyra e medieve, pa dhënë asnjë detaj të mëtejshëm.

Sipas OKB-së, që nga 7 tetori sulmi izraelit ka lënë 85% të popullsisë së Gazës të zhvendosur brenda në mes të mungesës akute të ushqimit, ujit të pastër dhe ilaçeve, ndërsa 60% e infrastrukturës së enklavës është dëmtuar ose shkatërruar.

Në fund të vitit 2023, Afrika e Jugut ngriti një rast në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë (GjND), duke akuzuar Izraelin për dështimin në respektimin e angazhimeve të tij sipas Konventës së Gjenocidit të vitit 1948.

Në vendimin e saj të përkohshëm në janar, gjykata e OKB-së vendosi se pretendimet e Afrikës së Jugut janë të besueshme. Ai urdhëroi masa të përkohshme për qeverinë e Izraelit që të heqë dorë nga aktet gjenocidale dhe të marrë masa për të garantuar ofrimin e ndihmës humanitare për civilët në Gaza.

AA