Evoluimi i standardeve të bukurisë përgjatë historisë.     /Foto: AA

Gjatë historisë, standardet e bukurisë kanë evoluar vazhdimisht dhe kanë ndryshuar në kultura dhe periudha të ndryshme kohore. Ajo që konsiderohet e bukur është ndikuar nga faktorë të tillë si vlerat shoqërore, besimet kulturore, ngjarjet historike dhe madje edhe përparimet në teknologji.

Le të shqyrtojmë disa ndryshime të dukshme në standardet e bukurisë nga periudha të ndryshme.

Kohët e lashta: Në qytetërimet e lashta si Egjipti, Mesopotamia dhe Greqia, idealet e bukurisë shpesh shoqëroheshin me rininë, pjellorinë dhe ndjenjën e simetrisë. Admirohej një figurë më e plotë e grave. Egjiptianët vlerësonin shumë buzët e plota, qerpikët e dredhur. Pra, shumë praktika bukurie mund të gjurmohen në këtë epokë. Sepse, ata përdorën kohl për të krijuar sy të vizatuar dhe uji i trëndafilit ishte jashtëzakonisht i popullarizuar në kujdesin e lëkurës.

Në Greqinë e Lashtë, gratë portretizoheshin si gra të gjata, të holla dhe me pamje të qetë. Gruaja ideale greke kishte një trup të hollë, shpatulla të gjera, një bark të lehtë, bel të hollë. Admirohej një fizik i ekuilibruar, muskuloziteti te meshkujt. Skulptura të kësaj tipologjie shohim në muzetë e sotëm.

Periudha Mesjetare dhe e Rilindjes: Gjatë epokës mesjetare, dhjamosja ishte një shenjë e pasurisë dhe prosperitetit, pasi sugjeronte bollëk dhe shëndet të mirë. Lëkura e hapur vlerësohej gjithashtu shumë, pasi lidhej me fisnikërinë që nuk ekspozohej në diell gjatë punës jashtë. Gratë mbanin mbulesë për të mbuluar flokët e tyre, dekolte që mbulonin mirë kockën e klavikulës dhe fustane me mëngë të gjata.

Megjithatë, gjatë Rilindjes, ndodhi një zhvendosje drejt formës natyrale të njeriut që do të thotë lloje trupore më realiste.

Epoka Viktoriane: Në shekullin XIX, epoka viktoriane në Evropë theksoi modestinë, elegancën dhe përsosmërinë. Epoka ishte e gjitha për të pasur pamjen perfekte. Gratë pritej të ishin të imëta, të brishta dhe, më e rëndësishmja, të pastra. Gratë pritej të kishin një bel të vogël, të arritur nëpërmjet përdorimit të korseteve, të cilat krijonin një figurë të orës së rërës. Korset u bënë një domosdoshmëri absolute për të arritur figurën ideale.

Lëkura e zbehtë ishte ende e dëshirueshme, pasi tregonte një person me pozitë më të lartë shoqërore që nuk merrej me punë në natyrë. Për më tepër, gratë duhet të aplikonin rregullisht kremra zbardhues për të hequr njollat ose ndonjë shenjë tjetër të papërsosmërisë.

Të njëzetat e zhurmshme: Me ardhjen e viteve 1920 dhe kulturën e ‘flapperit’, pati një largim domethënës nga standardet e mëparshme të bukurisë. Femra ideale e kohës kishte një figurë djaloshare. Prerjet e shkurtra të flokëve, grimi minimalist u bënë modë, duke sfiduar nocionet tradicionale të feminitetit. Gratë ishin të famshme për veshjet e tyre të rrepta. Ata mbanin këpucë me taka të larta dhe i hodhën korsetet.

Epoka e Hollivudit: Në vitet 1950 dhe 60, ndikimi i Hollivudit në standardet e bukurisë u rrit. Ikonat si Marilyn Monroe, Brigitte Bardot dhe Audrey Hepburn vendosin tendenca të reja. Trupat me lakim dhe një pamje magjepsëse për femrat u bënë normë. Figura ikonë e orës së rërës për trupin e gruas ishte jashtëzakonisht e popullarizuar. U bë më e zakonshme që gratë të veshin pantallona, funde më të shkurtra, madje edhe bluza të tejdukshme.

Vitet 1970: Lëvizjet kundërkulturore të viteve 1970 promovuan një pamje më natyrale, duke përqafuar diversitetin në format e trupit dhe duke mbështetur individualitetin. Kultura hipi ishte e njohur. Shumë gra filluan t’i mbanin flokët në mënyrë natyrale pa i lyer. Gratë ndiheshin të lira për të veshur pantallona dhe veshje për burra.

Standardet Bashkëkohore: Në dekadat e fundit, ka pasur një njohje në rritje të standardeve të ndryshme të bukurisë. Standardet e bukurisë së grave po ndryshojnë vazhdimisht.

Industria e modës ka filluar të sfidojë normat tradicionale duke paraqitur modele të etnive të ndryshme, madhësive trupore dhe identiteteve gjinore. Nuk ka më një formë trupore “ideale”. Janë shfaqur lëvizjet e trupit pozitiv, duke promovuar vetëpranimin dhe duke festuar bukurinë në të gjitha format e saj. Gratë nuk janë më nën presion për të ndryshuar pamjen e tyre për shkak të standardeve të bukurisë.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë se industria e bukurisë ka ndalur presionin ndaj grave. Rritja e mediave sociale dhe korrigjimi i imazheve digjitale ka pasur një ndikim të rëndësishëm në standardet e bukurisë. Fotot e filtruara dhe të korrigjuara në platforma si Instagram kanë krijuar një imazh të përsosur gruaje, por shpesh të paarritshëm.

TRT Balkan