BE-ja nisi një hetim kundër Metas, pronarit të Facebook dhe Instagram / Photo: AA

Bashkimi Evropian (BE) nisi një hetim kundër kompanisë Meta, pronare e rrjeteve Facebook dhe Instagram, bazuar në mosrespektimin e rregullave të BE-së në fusha të tilla si reklamat mashtruese dhe lufta kundër dezinformatave në platformat e saj.

Komisioni Evropian ka njoftuar se ka nisur një hetim zyrtar për të përcaktuar nëse Meta ka shkelur Aktin e Shërbimeve Digjitale të BE-së (DSA), pra Ligjin për Shërbimet Digjitale.

“Shkelja e dyshuar përfshin politikat dhe praktikat e Metës në lidhje me reklamat dhe përmbajtjet politike mashtruese në platformat e saj”, thuhet në njoftim.

Nga atje theksojnë se Meta nuk ka krijuar një sistem efektiv për vëzhgimin e zgjedhjeve para zgjedhjeve të ardhshme për Parlamentin Evropian (PE), si dhe u theksua se mekanizmat e kompanisë për shënjimin dhe raportimin e përmbajtjeve të paligjshme në shërbime nuk janë në përputhje me rregullat e BE-në dhe se Meta nuk u ka ofruar në mënyrë adekuate studiuesve akses në të dhënat publike.

Në komunikatë thuhet se komisioni do të vazhdojë të mbledhë informacione dhe prova shtesë dhe se pas kësaj faze Mbledhja duhet të japë informacion për masat që ka marrë në këto fusha.

Sipas ligjit të miratuar të BE-së, platformat kryesore digjitale u nënshtrohen rregullave strikte. BE-ja mund të vendosë gjoba deri në gjashtë për qind të qarkullimit të tyre global në platformat digjitale që shkelin rregullat.

Zgjedhjet për Parlamentin e Evropës do të mbahen nga 6 deri më 9 qershor 2024.

BE-ja pret që platformat digjitale të ndërmarrin hapa për të luftuar lajmet e rreme dhe dezinformimin përpara zgjedhjeve.

TRT Balkan / agjencitë