Më shumë se 450 milionë njerëz në botë vuajnë nga shëndeti mendor

Më shumë se 450 milionë njerëz në botë vuajnë nga shëndeti mendor

Më 10 tetor të çdo viti sipas OKB-së llogaritet si Ditë Botërore e Shëndetit Mendor.
Më shumë se 450 milionë njerëz në botë vuajnë nga shëndeti mendor. / Foto: AA

Dita e sotme, 10 tetori, është shpallur nga OKB-ja si Dita Botërore e Shëndetit Mendor.

Kjo datë është e rëndësishme, veçanërisht për shoqëri ende të pastabilizuara dhe që kanë dalë nga shoqëri të traumatizuara, siç janë vendet që kanë kaluar luftëra a konflikte.

Shëndeti Mendor në epokën moderne është përherë e më shumë një shqetësim për autoritetet, meqenëse vlerësohet se sot në botë vuajnë nga shqetësime mendore më shumë se 450 milionë njerëz.

Kjo datë shënohet zakonisht me aktivitete të shumta, ku institucionet shtetërore shfaqin kujdesin e tyre ndaj kësaj kategorie me rrezik, duke u bërë të qartë bartësve të sëmundjeve të shëndetit mendor, se edhe ata, si të gjithë të tjerët, mund ta çojnë jetën e tyre të përditshme sa më afër normales, me solidarizime, shfaqje publike ose edhe protesta.

TRT Balkan / agjencitë