Lopa më e shtrenjtë në botë shitet për 4,3 milionë dollarë.   / Foto: TRT World

E mirëmbajtur në Brazil, lopa Nelore ka një metabolizëm të ngadaltë që rrit rezistencën e saj ndaj nxehtësisë, ndërsa lëkura e saj e ashpër e bën atë natyralisht rezistente ndaj parazitëve dhe insekteve.

Një lopë e racës së pastër Nelore me rrënjët që nga India është bërë gjedhi më i shtrenjtë në botë pasi një ankand i fundit e ngriti vlerën e saj në 4,3 milionë dollarë.

Lopa 4-vjeçare e gjysmë e quajtur Viatina-19 FIV Mara Emovis tashmë është bërë një personazh i famshëm në vendin e saj pas ankandit në Arandu në shtetin e Brazilit të Sao Paulos, ku një e treta e pronësisë së saj u shit nga Agropecuaria Casa Branca Nelore HRO për një rekord 1,44 milion dollarë.

Shuma e lartë nënvizon kërkesën në Brazil për bagëti të cilësisë së lartë, të cilat supozohet se zotërojnë gjenetikë të shkëlqyer dhe metabolizëm efikas, duke i bërë ato të adaptueshme ndaj kushteve sfiduese bujqësore të Brazilit.

E mirëmbajtur në Brazil, lopa Nelore ka një metabolizëm të ngadaltë që rrit rezistencën e saj ndaj nxehtësisë, ndërsa lëkura e saj e ashpër e bën atë natyralisht rezistente ndaj parazitëve dhe insekteve.

Për më tepër, ajo ka lëkurë të bardhë që reflekton një sasi të madhe drite, dhe gjëndrat e djersës së saj janë më të mëdha dhe më të shumta sesa ato të racave të bagëtive evropiane.

Brazili është mbarështuesi kryesor i lopës Nelore dhe e ka eksportuar atë në disa vende të Amerikës, duke përfshirë Argjentinën, Paraguajin, Venezuelën, Meksikën dhe madje edhe Shtetet e Bashkuara.

Kujtojmë se deri tani lopa më e shtrenjtë në botë është quajtur Misssy, e cila është shitur me vlerë prej 1,2 milion dollarë në vitin 2019.

TRT Balkan / agjencitë