Pesë gjëra që mund t'i bëni në Gërmi, pasuri natyrore e Kosovës / Foto: Parku i Gërmisë

Gërmia është një prej pasurive më të mëdha të Kosovës, e njohur në rajon. Është e mbushur me pyje, livadhe, kodra dhe lugina që krijojnë një mozaik mbresëlënës që nuk fshihet lehtë nga memorja e atyre që e vizitojnë.

Ky park ka 55 km shtigje të definuara dhe të markuara, 11 shtigje të veçanta dhe të lidhura në rrjet, më shumë se 50 bimë mjekësore të identifikuara, ndërsa ka më shumë se 1 milion vizitorë çdo vit. Vizitorët që vijnë në këtë vend mund të bëjnë aktivitete të ndryshme të cilat përfshijnë ecjen, vrapimin malor, çiklizmin malor, alpinizmin dhe kampimin, ndërsa në disa pjesë të Gërmisë mund të vendosni edhe zgarë. Një pjesë është rezervuar për lojëra fëmijësh.

Ja pesë gjërat që mund t’i bëni në Gërmi.

Ecje/Hiking

Ecja në Gërmi ofron mundësi për të shijuar natyrën. Nga shëtitjet e lehta dhe të qeta në shtigje të shënuara mirë deri tek udhëtimet më sfiduese dhe të vështira në terrene të largëta dhe të thyera. Në varësi të vështirësisë dhe kohëzgjatjes së ecjes suaj, mund t’ju nevojiten pajisje të caktuara. Artikujt thelbësorë përfshijnë çizme të forta dhe të rehatshme ecjeje, veshje të përshtatshme për motin, një çantë shpine për të mbajtur gjërat thelbësore si uji, ushqimi, një hartë dhe një çantë e ndihmës së parë.

Vrapim malor

Vrapimi është gjithashtu mënyrë e mirë për të shijuar natyrën, për të ushtruar dhe për të eksploruar zona të reja, ndërsa Gërmia i ofron të gjitha këto falë natyrës mbresëlënëse dhe shtigjeve të shënuara. Një numër i madh i banorëve nga zonat përreth praktikojnë vrapimin në Gërmi.

Aplinizëm

Alpinizmi është një aktivitet sfidues dhe kërkues që përfshin ngjitjen dhe kalimin e maleve dhe terreneve me lartësi të madhe. Kërkon një nivel të lartë aftësie fizike, aftësi teknike dhe njohuri për mjediset malore. Alpinizmi shpesh përfshin ngjitjen e faqeve të pjerrëta të shkëmbinjve, lundrimin në akullnajat dhe trajtimin e kushteve ekstreme të motit. Konsiderohet si një sport dhe një formë aventure që shtyn kufijtë e qëndrueshmërisë dhe aftësive njerëzore.

Kampim

Kampingu mund të jetë një aktivitet i mrekullueshëm në natyrë që ju lejon të lidheni me natyrën, të qetësoheni dhe të krijoni kujtime të përhershme. Përgatitni një listë me pajisjet kryesore të kampingut, duke përfshirë një tendë, thesë gjumi, vegla gatimi, ushqim, ujë, veshje të përshtatshme për motin, pajisje ndriçimi dhe një kuti të ndihmës së parë. Planifikoni vaktet tuaja paraprakisht dhe merrni ushqim i cili përgatitet lehtë. Mbani veten të informuar lidhur me kushtet e motit dhe përgatiteni në përputhje me to.

Çiklizëm malor

Çiklizmi malor është një aktivitet emocionues në natyrë që përfshin ngasjen e biçikletave të krijuara posaçërisht për shtigje jashtë rrugës dhe terrene të vështira. Ai kombinon elemente të çiklizmit, aventurës dhe eksplorimit në mjedise natyrore si malet, pyjet dhe shtigjet e pista.

Çiklizmi malor ofron një përvojë emocionuese dhe një mënyrë të shkëlqyer për të sfiduar veten fizikisht dhe mendërisht duke shijuar bukurinë e natyrës.

Përveç të tjerash, Gërmia ofron edhe pishinën dhe terrene për sporte të ndryshme, tek të cilat mund të gjeni rekreacion gjatë qëndrimit në këtë park të Kosovës.

TRT Balkan