Ç’kupton një falje e vërtetë dhe jo vetëm fjalë goje? / Foto: Reuters

Një falje e vërtetë kërkon jo vetëm marrjen e përgjegjësisë, por edhe një ekuilibër të brendshëm dhe një riparim real të marrëdhënieve për të dyja palët, gjë që çon në një komunikim më të fortë, rritje personale dhe më shumë mirëkuptim mes palëve, sipas një psikologu turk.

Ndërkohë që bota po kalon kohë të vështira me të gjitha konfliktet dhe luftërat e saj, Anadolu, në një bisedë me një profesioniste, donte të zbulonte se si të përmirësohen gjërat mes dy palëve kundërshtare, domethënë për fuqinë e një faljeje të vërtetë.

Duygu Senem Canber, një psikologe nga kryeqyteti turk Ankara, tha për Anadolu se nevojiten kuptime dhe emocione të thella për ta bërë faljen e vërtetë dhe jo vetëm falje sipërfaqësore.

Një falje e vërtetë

Falja bazohet në mirëkuptimin dhe pranimin e ndjenjave të palës tjetër, tha ekspertja turke.

“Ndërsa kjo nënkupton ndarjen e ndjenjave negative që po përjeton pala tjetër, kërkon gjithashtu guxim për t'u përballur me pasojat e veprimeve tona dhe për të marrë përgjegjësinë”, tha ajo.

Të kuptuarit se çfarë mund të ndiejë pala tjetër është një hap drejt përmirësimit të aftësisë për të empatizuar, e cila i ndihmon njerëzit të kuptojnë dhe të analizojnë thellësisht veprimet dhe pasojat e tyre, tha ajo.

Canber tha se veprimi na ndihmon të ecim përpara në rrugën për t'u bërë një person më i mirë duke mësuar nga gabimet tona dhe duke pranuar të metat tona, që "është treguesi më i rëndësishëm i pjekurisë dhe rritjes personale".

Falja është gjithashtu një nënkuptim respekti dhe butësie.

Të tregojmë respekt për njëri-tjetrin dhe të pranojmë gabimet tona sipas saj janë themelet e një shoqërie harmonike.

"Një falje fillon një proces të brendshëm ekuilibri dhe riparimi. Kjo lehtëson barrën emocionale si tek ne ashtu edhe te pala tjetër", tha ajo, duke theksuar se një falje e bërë me sinqeritet gjithashtu forcon lidhjet emocionale.

Për të dyja palët, një falje e vërtetë do të thotë ekuilibër i brendshëm dhe riparim i marrëdhënieve.

"Ai forcon komunikimin, mbështet zhvillimin personal dhe i ndihmon njerëzit t'i qasen njëri-tjetrit me më shumë mirëkuptim," tha Canber.

Si të veproni, çfarë të shmangni?

Canber thotë se fjali të tilla si: "Jeta ime nuk po shkon mirë sepse të detyrova për këtë", "Më fal nëse të ofendova" ose "Ajo që u bë u bë" nuk janë të sinqerta. Ajo i përshkroi ato komente si "të pakënaqshme" dhe tha se ato nuk llogariteshin si një falje.

“Ne mund të kërkojmë falje të vërtetë duke e marrë veprën individualisht, duke pranuar përgjegjësinë, duke përshkruar dëmin e bërë, duke i thënë qartë faktet, pa fajësuar viktimën, pa luajtur një rol, por si bashkëbiseduese me viktimën dhe si reformatore, tha ajo.

Të kërkosh falje do të thotë të marrësh përgjegjësi, të premtosh se nuk do të ndodhë më dhe të ofrosh riparimin e dëmit, tha Canber.

“Kjo nuk do të thotë vetëm marrjen e përgjegjësisë, por është edhe tregues i vetëbesimit të fajtorit, vetëqortimit të shkelësit dhe mbajtjes së llogarisë me ndërgjegje”, tha ajo.

Pse faljet, të cilat janë të lehta për t'u bërë kur i derdhni kafen dikujt në rrugë ose i shkelni, duken të vështira kur njerëzit dëmtojnë jetën e njerëzve të tjerë, uzurpojnë të drejtat e tyre dhe krijojnë shkatërrim material ose shpirtëror?

Fuqia e faljes për të dyja palët

Një falje ka një ndikim të rëndësishëm tek autorët dhe viktimat, tha Kanber.

Ajo theksoi se kur pranojmë se kemi gabuar dhe kërkojmë falje, mund të rrisim vetëvlerësimin dhe besimin tonë.

“Të zbulojmë veten dhe të pranojmë papërshtatshmëritë tona është një shenjë e respektit të fortë për veten”, tha ajo.

Një falje e vërtetë mund ta ndihmojë personin që e kërkon të çlirojë emocionet negative dhe tensionin brenda.

"Kjo mund të ndihmojë në përmirësimin e plagëve të marrëdhënieve dhe forcimin e komunikimit," tha ajo.

Ndërkohë, kur personi që merr faljen e sheh se personi është vërtet i penduar, ai mund të shfrytëzojë aftësinë për tolerancë dhe falje, gjë që lehtëson barrën emocionale, tha ajo.

Përveç kësaj, kur ajo kupton ndjeshmërinë dhe sinqeritetin e tij, ajo mund të përfshihet në një proces riparimi të brendshëm, vuri në dukje Kanber.

Ajo tha se mund të zvogëlojë sasinë ose fuqinë e emocioneve negative.

Një falje e vërtetë mund të rrisë besimin e personit të cilit i kërkohet falje, tha Canber.

"Kur personi që kërkon falje pranon gabimet e tij dhe merr përgjegjësinë, kjo mund të rrisë besimin te personi tjetër."

Për më tepër, kur ata që janë viktimizuar e kuptojnë sinqeritetin e palës tjetër, komunikimi mund të vazhdojë më hapur dhe më intimisht, tha ajo. "Personi të cilit i kërkohet falje mund të përjetojë një ndjenjë të brendshme lehtësimi duke treguar falje dhe tolerancë," tha Canber.

TRT Balkan / agjencitë