KFOR: Të gjithë janë përgjegjës për sigurinë kolektive të rajonit.     Foto: AA

Gjatë ditëve të fundit, misioni KFOR i udhëhequr nga NATO zhvilloi një sërë ushtrimesh në veri të Kosovës për të testuar aftësitë e tij për të vazhduar sigurimin e një mjedisi të sigurt dhe lirinë e lëvizjes.


Prezenca e shtuar kohët e fundit në Jarinje për arsye parandaluese të sigurisë, siç thuhet në komunikatën e KFOR-it ka dëshmuar të jetë një aktivitet jashtëzakonisht i suksesshëm, kryesisht për shkak të bashkëpunimit produktiv dhe vlerësues të Qeverisë së Malit të Zi, shefit serb të mbrojtjes, institucioneve në Kosovë, sundimit të udhëhequr nga BE-ja, Misioni Ligjor (EULEX) dhe KFOR-it.

“Komanda Rajonale-Lindje e KFOR-it ka shtuar praninë e tyre në portën e kalimit në Jarinje për arsye parandaluese pas koordinimit të suksesshëm dhe aktiv me të gjitha palët e prekura. Kjo rritje ishte e nevojshme, duke pasur parasysh raportimet e fundit për praninë e supozuar të mundshme të grupeve të organizuara kriminale që ishin përfshirë në demonstrata”, thonë nga KFOR-i.

Komandanti i KFOR-it, gjeneralmajor Angelo Michele Ristuccia deklaroi se KFOR-i ruan aftësitë dhe mjetet e duhura për të penguar dhunën në rajon dhe për të siguruar që ekzistojnë kushte që inkurajojnë dialogun e mëtejshëm politik ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit për të ecur përpara, nën lehtësimin e BE-së.

“KFOR-i tregoi ekuilibër dhe vendosmëri gjatë gjithë ngjarjes. Nuk raportohet për të lënduar dhe tensionet janë ulur për shkak të koordinimit ndërmjet partive zyrtare dhe udhëheqësisë së KFOR-it”, thuhet në komunikatë.

Tutje, ata theksojnë se besojnë fuqishëm se përdorimi i dhunës dhe sjelljes agresive për të ndikuar në vendimin politik në Kosovë është i papranueshëm dhe perceptohet si provokim.

“Të gjithë janë përgjegjës për të garantuar sigurinë kolektive të rajonit, që është thelbësore për dialogun e ardhshëm”, thonë nga KFOR-i.

Stërvitja më e fundit e KFOR-it më 19 dhjetor 2022 filloi në kampin e Novo Sellës dhe u krye për të trajnuar dhe për të testuar aftësitë e njësive të KFOR-it për të garantuar lirinë e lëvizjes duke përdorur mjetet në dispozicion (automjete të rënda logjistike dhe mjete inxhinierike).

KFOR analizon kërkesën e palës Serbe

Qeveria e Serbisë ditë më parë deri te misioni i KFOR-it në Kosovë ka dorëzuar kërkesë për dërgimin e trupave të ushtrisë dhe policisë në Kosovë. Një veprim i tillë ka ngjallur reagime në Serbi dhe Kosovë.

“Aktualisht jemi duke analizuar kërkesën e fundit të Qeverisë së Serbisë”, thuhet në komunikatën e KFOR-it.

Ndryshe, Misioni i KFOR-it i udhëhequr nga NATO-ja përbëhet nga më shumë se 3.700 personel nga 27 vende – duke përfshirë aleatët e NATO-s dhe partnerët e angazhuar për të ofruar një mjedis të sigurt dhe lirinë e lëvizjes për të gjitha komunitetet në Kosovë, në përputhje me mandatin e bazuar në Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së të vitit 1999. Si i tillë, roli i KFOR-it vazhdon të jetë themelor drejt sigurisë së qëndrueshme në mbarë Kosovën dhe stabilitetit në rajonin e Ballkanit Perëndimor.

TRT Balkan