Kosova mund të përdorë dronët Bayraktar TB 2 vetëm me lejen e KFOR-it.     /Foto: Albin Kurti/Facebook

Misioni paqeruajtës i NATO-s në Kosovë (KFOR) ka njoftuar se Forcat e Sigurisë së Kosovës mund të përdorin dronët Bayraktar TB 2 vetëm me miratimin e komandantit të KFOR-it.

KFOR-i njoftoi se "lidhur me përdorimin e të gjitha kategorive të dronëve dhe kufizimet përkatëse, duke përfshirë Bayraktar TB-2, sipas Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara nga viti 1999, komandanti i KFOR-it ka autoritetin parësor për hapësirën ajrore mbi Kosovë".

“Hapësira e sipërme ajrore e Kosovës mund të përdoret vetëm për fluturime komerciale mbi Kosovë nga një vend në tjetrin, dhe hapësira e poshtme ajrore mund të përdoret për nevoja të veçanta, rast pas rasti dhe me miratimin paraprak të komandantit të KFOR-it. Presim që institucionet në Kosovë të sigurojnë koordinim dhe të respektojnë procedurat ekzistuese”, thotë KFOR-i.

KFOR-i vazhdon të mbështesë zhvillimin e Forcës së Sigurisë së Kosovës brenda mandatit të saj fillestar, duke përfshirë operacionet e mbrojtjes civile si shuarja e zjarrit, asgjësimi i mjeteve shpërthyese, kërkimi dhe shpëtimi dhe reagimi ndaj derdhjeve të materialeve të rrezikshme.

KFOR-i mbetet plotësisht i fokusuar në ofrimin e një mjedisi të sigurt dhe të sigurt dhe lirinë e lëvizjes për të gjitha komunitetet në Kosovë, në përputhje me mandatin e tij të lartpërmendur të OKB-së.

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, së fundmi njoftoi se Qeveria e Kosovës ka blerë një mjet ajrore turke pa pilot, dronin Bayraktar TB-2, për Forcat e Sigurisë së Kosovës. Kurti ka postuar fotografi të dronit në Facebook dhe ka thënë se oficerët e Forcave të Sigurisë së Kosovës (FSK) kanë përfunduar trajnimin për përdorimin e tij.

AA