Vuçiq dhe Mitsotakis: Ka progres në marrëdhëniet tona dypalëshe/ Foto: Kyriakos Mitsotakis - Facebook/

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq dhe kryeministri i Greqisë Kyriakos Mitsotakis u takuan sot në Beograd, kryeqyteti i Serbisë, ku gjatë takimit diskutuan për përmirësimin e marrëdhënieve dypalëshe në një sërë fushash, përfshirë energjinë dhe infrastrukturën.

Në Beograd sot u mbajtën edhe bisedime plenare të delegacioneve të Serbisë dhe të Greqisë, të udhëhequra nga Vuçiq dhe Mitsotakis.

Presidenti i Serbisë tha se këtë vit të dyja vendet po festojnë 145-vjetorin e marrëdhënieve dypalëshe dhe se pret që ky të jetë një vit i rëndësishëm i rritjes së marrëdhënieve ekonomike dhe bashkëpunimit tregtar, por edhe një vit në të cilin do të mbahet këshilli i katërt i bashkëpunimit mes dy vendeve.

"Serbia dhe Greqia gjithmonë kanë mbështetur mes tyre integritetin territorial të njëra-tjetrës, besoj se kështu do të jetë edhe në të ardhmen", tha Vuçiq.

Sipas tij, Greqia është një nga mbështetësit më të rëndësishëm dhe më të mëdhenj të sinqertë të Serbisë në rrugën e saj evropiane.

Ai ka theksuar se i ka thënë Mitsotakis se Serbia është e vendosur fort për të përshpejtuar rrugën evropiane, por se pret sinjale të qarta mbështetjeje nga Evropa.

Kryeministri i Greqisë tha se kanë pasur bisedime domethënëse dhe se ka progres të dukshëm në marrëdhëniet mes dy vendeve. Ai theksoi se do të konfirmojë vendosmërinë për të bashkëpunuar në të gjitha fushat sot në forumin e biznesit, duke thënë se në Serbi kanë ardhur katër ministra dhe një komunitet i madh i biznesit.

Mitsotakis tha se ata duan të lidhin më mirë Beogradin dhe Selanikun.

"Në këtë kuptim, ne duhet të shfrytëzojmë fondet evropiane që janë të destinuara për Ballkanin Perëndimor. Shtëpitë e mia inkurajohen edhe nga pjesëmarrja praktike e Bashkimit Evropian në zhvillimin e infrastrukturës së Serbisë dhe të gjitha vendeve të tjera të gadishullit, sepse ajo Lidhja rajonale, e cila para së gjithash lidh qytetarët, është një nga rrugët më të rëndësishme që i çon ata drejt zgjerimit evropian", tha Mitsotakis.

"Për Serbinë dhe Ballkanin Perëndimor ka një të ardhme evropiane, kurse për ne nuk ka të ardhme pa Ballkanin Perëndimor dhe Serbinë. Kyçja e gjithë Ballkanit Perëndimor është qëllimi ynë strategjik dhe duke përshpejtuar reformat që kryeni në vendin tuaj. Do të afroheni më shpejt me BE-në", tha kryeministri i Greqisë.

Ai shtoi se qëndrimi i Greqisë për Kosovën mbetet i pandryshuar. "Ne besojmë se ndërmjetësimi dhe dialogu evropian është e vetmja mënyrë për të normalizuar marrëdhëniet mes dy palëve dhe do të ndihmonte ndjeshëm stabilitetin në rajon, që është synimi i të gjithë neve", shtoi Mitsotakis.

TRT Balkan / agjencitë