Elon Musk hedh në qarkullim xAI për të konkuruar OpenAI dhe Google DeepMind. / Photo: Reuters

Elon Musk ka nisur kompaninë e tij të inteligjencës artificiale, xAI, teksa kërkon të konkurrojë me OpenAI, krijuesin e ChatGPT – një program që ai e akuzon si të njëanshëm politik dhe të papërgjegjshëm.

“Po paralajmërojmë themelimin e xAI për të kuptuar realitetin,” shkroi Musk në Twitter të mërkurën.

Faqja e internetit xAI tha se manjati i Teslas do ta drejtonte kompaninë veçmas nga kompanitë e tij të tjera, por se teknologjia e zhvilluar do të përfitonte ato biznese, duke përfshirë Twitterin.

“Qëllimi i xAI është të kuptojë natyrën e vërtetë të universit,” tha uebfaqja.

Musk në Twitter shtoi se qëllimi i kompanisë së re ishte të “kuptojë realitetin” dhe t’u përgjigjet pyetjeve më të mëdha të jetës.

Kompania në fjalë ka staf nga ish-hulumtuesit nga OpenAI, Google DeepMind, Tesla dhe Universiteti i Torontos.

Ekipi do të këshillohet nga Dan Hendrycks, i cili aktualisht drejton Qendrën për Sigurinë e IA-së, një organizatë me seli në San Francisko që paralajmëron kundër zhvillimit shumë të shpejtë të IA-së.

Hendrycks gjithashtu inicioi letrën e hapur për liderët globalë në qershor që paralajmëroi se IA-ja ishte një rrezik për ekzistencën njerëzore në të njëjtin nivel me pandemitë dhe luftën bërthamore.

Musk ka paralajmëruar vazhdimisht për rreziqet e IA-së, duke e quajtur atë “kërcënimi ynë më i madh ekzistencial” dhe duke thënë se lëvizja shumë e shpejtë ishte si “thirrja e demonit”.

Ai pohoi se kishte bashkëthemeluar OpenAI në vitin 2015, sepse ai e konsideroi përpjekjen e Google për të bërë përparime në inteligjencën artificiale si të pamatur.

Ai u largua nga OpenAI në vitin 2018 për t’u fokusuar në Tesla dhe më vonë tha se nuk ndihej rehat me udhëheqjen e drejtuar nga fitimi, që kompania po merrte nën drejtimin e shefit ekzekutiv Sam Altman.

Opsioni i tretë

Musk gjithashtu argumenton se modelet e mëdha gjuhësore të OpenAI – nga të cilat ChatGPT-ja varet për përmbajtjen, siç është rasti me programet e tjera të IA-së – janë shumë korrekte politikisht.

Musk në prill ndau detaje të planeve të tij për një mjet të ri të IA-së të quajtur “TruthGPT” në një intervistë me Fox News, transmetuesin konservator.

Në intervistë, ai tha se kompania e tij e re e IA-së do të vinte shumë vonë pas OpenAI dhe Google DeepMind, që të dyja kanë bërë përparime të mëdha vitet e fundit.

“Unë mendoj se do të krijoj një opsion të tretë, edhe pse po fillon shumë vonë në lojë. A mund të bëhet? Nuk e di, do të shohim,” tha ai.

Nisja e një kompanie të IA-së në shkallën e OpenAI ose Google DeepMind do të kishte një shpenzim të madh, veçanërisht në lidhje me gjysmëpërçuesit e nevojshëm, të njohur si GPU, të cilët janë ndërtuar kryesisht nga kompania kaliforniane Nvidia.

TRT World