Si erdhi kompjuteri në xhepin tonë?     Foto: TRT Balkan

Kompjuterët që i dimë sot dikur peshonin disa tonë dhe zinin hapësirë sa një dhomë e tërë. Nga kompjuterët e parë eksperimental deri te kompjuterët personal modern ka një garë midis kompanive, por edhe midis kombeve.

Babai i tjetërsuar i kompjuterit digjital

Lufta e Dytë Botërore luajti një rol të madh në zhvillimin e kompjuterëve. Konflikti masiv nxori në pah nevojën që kombet të përmirësojnë teknologjinë ushtarake. Regjimi nazist u interesua për shpikjet e inxhinierit të Berlinit, Konrad Zuse.

Kompjuteri i tij i parë ‘Z1’ u shkatërrua gjatë bombardimeve të Berlinit. Ai e mblodhi prototipin në shtëpinë familjare të prindërve, ruajti një pjesë të skicave dhe vazhdoi të krijonte prototipe të reja. Modeli i katërt u financua nga nazistët dhe u përdor për llogaritjet e artilerisë. Me llogaritjet e shpejta u përmirësua saktësia e raketave, që konsiderohet si fillimi i raketave inteligjente të lëshuara me udhëzim.

Pas luftës, Zuse nuk u persekutua sepse nuk ishte anëtar i partisë, por për dhjetë vitet në vijim ai nuk kishte licencë për të punuar me pajisje elektronike. Në fund të viteve të 50’ta, ai themeloi një kompani të re kompjuterike dhe ia shiti modelin e parë komercial një kompanie optike, ndërsa një model e shiti në Zvicër.

Patentat e tij u blenë nga IBM, por ai nuk kishte asnjë bashkëpunim aktiv me ndonjë kompani të madhe kompjuterike, as ndonjë kontakt me novatorë që zhvillonin pajisje elektronike. Edhe pse në një farë mënyre konsiderohet si babai i kompjuterit të parë digjital, ai nuk pati asnjë përfshirje të drejtpërdrejtë në revolucionin kompjuterik që do të pasonte.

Përgjigja e aleatëve

Makinat kompjuterike luajtën një rol të madh në përmbysjen e Luftës së Dytë Botërore dhe humbjen e nazistëve. Qeveria e SHBA-së zhvilloi kompjuterin ENIAC, me përmasa 30 metra dhe me peshë 30 tonë, që kishte për qëllim llogaritjet e mëdha të artilerisë.
Pasi lufta ishte para fundit, makina masive, e cila ishte e para me aftësi programore, u përdor për të zhvilluar bombën me hidrogjen. Pyetja ishte nëse armët termonukleare mund të ndryshonin plotësisht rrjedhën e luftës dhe rrjedhimisht edhe botën moderne.

Kompjuteri i krijuar pas luftës nga John Presper Eckert dhe John William Mauchly u përdor për gati një dekadë për shumë eksperimente dhe llogaritje matematikore e inxhinieri. Kështu fillon epoka e kompjuterit modern.

Nga makina për shkencëtarë, në pajisje për çdo shtëpi

Në periudhën e pasluftës, ideja e kompjuterit ishte larg përdorimit të gjerë nga publiku. Këto makina, edhe pse në përmirësim, akoma ishin të destinuara ekskluzivisht për shkencëtarët, matematikanët dhe inxhinierët.

Idetë e shkrimtarëve dhe pionierëve të fanta-shkencës Isaac Asimov dhe Alan Turing frymëzuan organet qeveritare për zhvillim të dedikuar të kompjuterit, por edhe kompanitë private që kërkonin mundësi për fitim.

Përparimi i kompjuterit personal filloi nga Xerox, ndërsa më pas një betejë të madhe zhvilloi IBM dhe Apple. Steve Jobs, edhe pse nuk ishte inxhinier kompjuterik, filloi idenë për një kompjuter personal ideal.

Jobs e shihte elektronikën si pjesë të një stili të jetesës, jo thjesht si një pajisje për të përfunduar një detyrë.

I frymëzuar nga estetika dhe inxhinieria japoneze, ai lançoi kompjuterin Macintosh, ndoshta i pari ku klientët u “çmendën” edhe pse softueri i tij mbeti prapa konkurrentit Microsoft.

Ishin rivalë të mëdhenj me Bill Gates, por simbioza e tyre dhe madje edhe mbështetja e ndërsjellë kur kompanitë ishin në rrezik do të kontribuonte në zhvillimin e epokës së "PC"-ve.

Kompjuter kudo që të shkoni

Sot ne mbajmë kompjuterët në xhepat tanë. Telefonat e mençur, të cilët janë pjesë e jetës së përditshme, kanë të njëjtën fuqi llogaritëse si disa kompjuter desktop ose laptop. Ideja e një kompjuteri personal nuk do të thotë më një monitor, tastierë dhe maus, ndërkohë një evolucioni i ardhshëm pritet në fushën e mekanikës kuantike dhe inteligjencës artificiale.

TRT Balkan