Rusët dhe bjellorusët në “Paris 2024” si sportistë neutralë.     /Foto: AA

Komiteti Olimpik Ndërkombëtar (IOC) njoftoi se "do të kërkohen mënyra" që rusët dhe bjellorusët të marrin pjesë si "sportistë neutralë" në Lojërat Olimpike Verore "Paris 2024".

Në njoftimin e IOC-së, pas takimit të bordit me palët e interesuara për organizimin e "Paris 2024", u theksua se është trajtuar gjendja e pjesëmarrjes së sportistëve rusë dhe bjellorusëve në turne.

Në mbledhje, sipas vendimit të marrë në mënyrë unanime, nuk do të mbështetet ndalimi i pjesëmarrjes së atletëve në organizim për shkak të pasaportave të tyre. Do të kërkohen mënyra që rusët dhe bjellorusët të marrin pjesë si sportistë neutralë në "Paris 2024".

Për të marrë pjesë në "Paris 2024", atletët e këtyre vendeve nuk duhet të shfaqin sjellje që mban qëndrim kundër misionit të paqes të IOC-së që mbështet Ukrainën në luftë.

Gjithashtu, u arrit marrëveshje për vazhdimin e sanksioneve të vendosura më parë ndaj Rusisë dhe Bjellorusisë, që parasheh moslejimin e organizimit të aktivitete ndërkombëtare sportive, mosngritjes së flamujve të tyre në turnetë sportive si dhe moslejimi i pjesëmarrjes së përfaqësuesve të tyre.

"Pjesëmarrja e sportistëve rusë dhe bjellorusë, veçanërisht në Lojërat Olimpike 2024 me statusin e atletëve neutralë, është një situatë që do të mbështesë përpjekjen brutale të shtetit rus për vazhdimin e luftës", thuhet nga Federata e Atletizmit të Ukrainës, duke dënuar deklaratat e IOC-së.

Vendimet e fundit të Komitetit Olimpik Ndërkombëtar iu referuan situatës në lidhje me pjesëmarrjen e sportistëve individualë nga ish-Jugosllavia në Lojërat Olimpike Barcelona 1992.

Në atë kohë – në kundërshtim me situatën e sotme – kishte sanksione të Kombeve të Bashkuara kundër Republikës Federale të Jugosllavisë, duke u bërë thirrje të gjitha shteteve anëtare që: “Të ndërmarrin hapat e nevojshëm për të parandaluar pjesëmarrjen në ngjarjet sportive në territorin e tyre të personave ose grupeve. që përfaqëson Republikën Federale të Jugosllavisë”. Megjithatë, edhe nën këtë regjim sanksioni të OKB-së, pjesëmarrja e "atletëve të pavarur" lejohej në Lojërat Olimpike Barcelona 1992.
TRT Balkan / agjencitë