Shekulli i megaprojekteve më mbresëlënëse të Türkiyes.     /Foto: AA

Vizioni i “Shekullit të Türkiyes” mishëron ambiciet e vendit për rritje dhe ngritje të ndikimit global në shekullin XXI. Qëllimet e këtij vizioni fokusohen më së shumti në rritjen e numrit dhe cilësisë së projekteve dhe shërbimeve në sektorë të ndryshëm, si mbrojtja, shëndetësia, arsimi, transporti, energjia, bujqësia dhe turizmi.

Türkiye shfaqet si një lider global në zhvillimin e infrastrukturës, veçanërisht duke mburrur një seri mega projektesh monumentale që jo vetëm që kanë riformuar peizazhin e vendit, por gjithashtu kanë fituar vlerësim ndërkombëtar për përsosmërinë e tyre inxhinierike. Këto projekte qëndrojnë si një testament për angazhimin e Türkiyes për përparim dhe inovacion.

Në përputhje me këtë vizion, TRT Ballkan prezanton mega projektet e jashtëzakonshme të Türkiyes.

Shtatë megamrekullitë e Türkiyes

1. Diga e Yusufelit: Hidrocentrali i Yusufeli dhe diga harkore ndodhet në lumin Çoruh. Ajo mbretëron si diga më e madhe e Türkiyes. Qëllimi i tij kryesor është prodhimi i energjisë hidroelektrike, duke kontribuar ndjeshëm në nevojat e vendit për energji. Për më tepër, ai luan një rol vendimtar në kontrollin e përmbytjeve, duke mbrojtur zonat e poshtme nga fatkeqësitë e mundshme. Diga Yusufeli është e pesta më e larta në klasën e saj në botë.

2. Ura e Çanakales e vitit 1915: Ura e Çanakalasë e vitit 1915, që përfshin ngushticën e Dardaneleve, është një mrekulli e inxhinierisë moderne. Jo vetëm që është kurorëzimi i arritjes së infrastrukturës së Türkiyes, por gjithashtu mban titullin e urës më të gjatë të varur në botë me një hapësirë qendrore. Pas tri urave të Istanbulit mbi ngushticën e Bosforit, Türkiye mburrej me një urë të katërt që lidh Evropën me Azinë, dhe e para që përshkon ngushticën e Dardaneleve. Pra, kjo strukturë ikonike lidh pa problem Evropën dhe Azinë, duke simbolizuar urën gjeografike dhe teknologjike të Türkiyes midis dy kontinenteve.

3. Tuneli Zigana: I gdhendur nëpër malet mbresëlënëse të Anadollit të Veriut pranë Detit të Zi, tuneli Zigana qëndron si tuneli rrugor më i gjatë i Türkiyes. Konsiderohet gjithashtu si më i gjati i këtij lloji në Evropë dhe i treti në botë. Ndërtimi i tij ka përmirësuar ndjeshëm transportin në rajon, duke reduktuar kohën e udhëtimit dhe duke rritur lidhjen midis qyteteve dhe qytezave.

4. Spitali i qytetit Etlik: Türkiye ka nisur një nismë mbarëkombëtare për të ndërtuar spitale të qytetit më të avancuar. Këto objekte shëndetësore kanë prioritet mirëqenien e qytetarëve duke ofruar shërbime mjekësore të nivelit të lartë. Spitali i qytetit Etlik, i vendosur në Ankara, është më i madhi në Türkiye për sa i përket zonës dhe ka një hotel, universitet, helipada dhe hapësira tregtare. Projekti demonstron përkushtimin e Türkiyes për kujdes shëndetësor të qasshëm dhe kujdes të përmirësuar për pacientët.

5. TCG Anadolu: TCG Anadolu, anija luftarake dhe aeroplanmbajtësja më e madhe e Türkiyes, është një shtesë e jashtëzakonshme për aftësitë detare të vendit. Kjo anije e frikshme jo vetëm që forcon aftësitë mbrojtëse të Türkiyes, por gjithashtu tregon aftësitë e saj në inxhinierinë dhe teknologjinë detare.

6. Observatori i Anadollit Lindor: Në ballë të eksplorimit të hapësirës, Observatori i Anatolisë Lindore është qendra kryesore e vëzhgimit hapësinor të Türkiyes. I pajisur me teleskopë dhe pajisje kërkimore moderne, ai kontribuon ndjeshëm në kërkimin dhe edukimin astronomik, duke e vendosur Türkiyen në hartën globale të shkencës hapësinore.

7. Kulla Çamlıca: Duke u ngritur në mënyrë madhështore mbi horizontin e Istanbulit, Kulla Çamlıca është kulla më e lartë e Türkiyes dhe gjithashtu më e madhja në Evropë. Ka kapacitetin për të transmetuar 100 transmetime radio FM në të njëjtën kohë – e para në botë. Përtej madhështisë së saj arkitekturore, ajo shërben si qendër jetike komunikimi, duke lidhur kombin nëpërmjet teknologjisë së përparuar dhe infrastrukturës së komunikimit.

Pse janë të rëndësishme këto projekte?

Këto projekte madhështore i shërbejnë një qëllimi të dyfishtë, si brenda dhe jashtë vendit. Për shembull, diga Yusufeli jo vetëm që kontribuon në mënyrë të konsiderueshme në pavarësinë energjetike të Türkiyes me anë të prodhimit të energjisë hidroelektrike, por gjithashtu luan një rol kritik në kontrollin e përmbytjeve, duke mbrojtur zonat e poshtme nga fatkeqësitë e mundshme. Ura e Çanakales e vitit 1915, nga ana tjetër, simbolizon urën gjeografike dhe teknologjike të Türkiyes midis dy kontinenteve, që lidh Evropën dhe Azinë. Kjo strukturë ikonike ofron mundësi të mëdha tregtare dhe turistike.

Pse Türkiye po i ndërmerr këto projekte?

Türkiye nis këto përpjekje masive jo vetëm për të përmirësuar infrastrukturën e saj të brendshme, por edhe për të afirmuar veten në skenën globale. Këto projekte stimulojnë inovacionin teknologjik, lehtësojnë bashkëpunimin ndërkombëtar dhe forcojnë pozicionin e Türkiyes në tregun global. Për më tepër, ndërtimi i këtyre projekteve stimulon rritjen ekonomike duke krijuar vende pune dhe duke tërhequr investime. Përfundimi me sukses i përpjekjeve të tilla nga Türkiye formon një bazë të fortë për rritjen dhe ndikimin e saj në të ardhmen në skenën botërore.

Si përfundim, megaprojektet e Türkiyes, të karakterizuara nga përmasat dhe ambiciet e tyre, nënvizojnë përkushtimin e vendit ndaj inovacionit dhe përparimit. Këto përpjekje jo vetëm që adresojnë nevojat kritike të infrastrukturës, por gjithashtu ngrenë pozitën globale të Türkiyes në fusha të ndryshme, nga inxhinieria te kujdesi shëndetësor dhe mbrojtja. Ndërsa Türkiye vazhdon të investojë në projekte të tilla transformuese, ajo ripohon pozicionin e saj si një komb që nuk ka frikë të ëndërrojë gjëra të mëdha dhe t’i kthejë ato ëndrra në realitet.

TRT Balkan