Banka Botërore: Rimëkëmbja e Ukrainës nga lufta ka nevojë për 411 miliardë dollarë.     /Foto: AP

Banka Botërore ka rritur vlerësimin e saj për koston e rimëkëmbjes dhe rindërtimit të Ukrainës nga lufta e Rusisë në minimum 411 miliardë dollarë në dekadën e ardhshme.

Vlerësimi u krye së bashku nga Grupi i Bankës Botërore, qeveria e Ukrainës, Komisioni Evropian dhe OKB-ja, sipas një raporti të Al Jazeera të botuar të mërkurën (22 mars).

Shifra e fundit ishte rritur nga 349 miliardë dollarë në parashikimin e mëparshëm.

Dëmet e drejtpërdrejta të ndërtesave dhe infrastrukturës kanë arritur në 135 miliardë dollarë deri më tani nga një luftë më shumë se njëvjeçare.

Rreth 2 milionë shtëpi dhe më shumë se 20% e institucioneve shëndetësore publike u dëmtuan dhe të paktën 9.655 civilë u konfirmuan të vdekur, duke përfshirë 461 fëmijë, sipas raportit.

Ai gjithashtu vuri në dukje se lufta e Rusisë ka përmbysur progresin ekonomik 15-vjeçar në Ukrainë, duke ulur produktin e saj të brendshëm bruto me 29% dhe duke shtyrë 1,7 milion njerëz në varfëri.

AA