Britania e Madhe miratoi mbi 100 licensa për eksportin e armëve në Izrael / Photo: AA

Mbretëria e Bashkuar ka miratuar më shumë se 100 licensa eksporti për shitjen e armëve, pajisjeve ushtarake dhe artikujve të tjerë të kontrolluar në Izrael që nga lufta në Gaza, sipas të dhënave të reja të publikuara nga Departamenti për Biznes dhe Tregti të martën.

Ky zbulim vjen mes shqyrtimit të vazhdueshëm dhe bën thirrje për transparencë më të madhe në vendimet e qeverisë për eksportin e armëve.

Të dhënat tregojnë se mbi 300 licensa ishin ende aktive deri në fund të majit të këtij viti.

Këto licensa i lehtësojnë prodhuesit të eksportojnë lloje të ndryshme të pajisjeve ushtarake dhe joushtarake të prodhuara nga Mbretëria e Bashkuar në Izrael.

Pajisjet ushtarake të mbuluara nga këto licensa përfshijnë komponentë thelbësorë për funksionimin e avionëve ushtarakë, automjeteve dhe anijeve luftarake detare.

Konkretisht, licensat lejojnë eksportin e pjesëve për helikopterët dhe avionët me krahë fikse, trajnimin e municioneve të armëve të vogla, komponentët e nëndetëseve dhe komponentët për armaturën e trupit.

Përveç pajisjeve ushtarake, licensat mbulojnë edhe pajisjet joushtarake si pajisjet e telekomunikacionit, pajisjet e prodhimit kimik dhe kamerat, duke demonstruar shtrirjen e gjerë të marrëveshjeve të eksportit.

Publikimi i këtyre të dhënave vjen pas muajsh presioni nga deputetë dhe grupe avokuese që i kërkonin qeverisë të japë më shumë informacion në lidhje me politikat e saj të eksportit të armëve, veçanërisht ato në lidhje me Izraelin.

Thirrjet për transparencë u intensifikuan mes shqetësimeve në rritje për përdorimin e mundshëm të pajisjeve të prodhuara në Mbretërinë e Bashkuar në konflikte dhe shkelje të të drejtave të njeriut, veçanërisht në Rripin e Gazës, ku forcat izraelite po bombardojnë palestinezët në zonat e banuara, kampet e refugjatëve dhe madje edhe shtëpitë e strehimoreve të drejtuara nga OKB-ja.


TRT Balkan / agjencitë