Djathi zviceran prodhohet në malet e Algjerisë.     /Foto: AA

Algjeriani Resid Ibersiyan gjatë punës në Evropë mësoi se si të bënte djathë tradicional alpin. Ai solli prodhimin tradicional të djathit zviceran dhe holandez në vendin e tij, më saktë, në malin Atlas.

Ai e filloi jetën e tij të punës si planifikues industrial i naftës në Algjeri. Mirëpo, në vitin 1990, në moshën 24-vjeçare, Ibersiyan vendosi të mos vazhdonte karrierën në këtë fushë dhe shkoi në Romë, kryeqytetin e Italisë, për të studiuar regjinë e filmit.

Pas dështimit në Romë, ai u transferua në Zvicër ku punoi për një kohë të gjatë në media. Historia e prodhimit të djathit Ibersiyan fillon në Zvicër, rrëzë Alpeve.

Djathi zviceran prodhohet në malet e Algjerisë. AA

"Gjatë kohës që punoja në Zvicër, kisha shumë punë dhe vazhdimisht isha në kompjuter. Sa herë që kisha mundësi, dilja në natyrë dhe vizitoja objektet e prodhimit të djathit", tha Ibersiyan. Më pas mësoi në detaje teknikat tradicionale evropiane të prodhimit të djathit.

Algjeriani, i cili investoi shumë kohë të lirë për të mësuar sa më shumë për prodhimin e djathit, vendosi pas disa kohësh të kthehej në vendin e tij, këtë herë me një ëndërr ndryshe. Siç tha ai, qëllimi ishte "ringjallja e kulturës së djathit në Algjeri që u shkatërrua gjatë periudhës koloniale franceze".

"Ne e dinim vetëm djathin francez 'champignon brie'. Francezët shkatërruan kulturën e djathit në Algjeri gjatë periudhës së tyre koloniale 132-vjeçare. Kjo është arsyeja pse nisa një biznes të ri në tregun algjerian. Mendova të ofroj djathëra", tha Ibersiyan.

Ai u kthye në Algjeri në vitin 2006 dhe filloi prodhimin e djathit në Feriha në qytetin Tizi Vizu, rrëzë maleve të Atlasit. Ibersiyan tha se shumica dërrmuese e djathërave në Algjeri bëhen nga qumështi pluhur, megjithatë, ai tani prodhon djathë të shëndetshëm nga qumështi i lopës.

"Sigurisht, qumështi algjerian dhe zviceran nuk janë njësoj. Këtë e kam mësuar nga zviceranët. Ideja për të bërë djathë është zvicerane, por djathi është algjerian", tha Ibersiyan.

Djathi zviceran prodhohet në malet e Algjerisë. AA

Në prodhimet e tyre nuk ka konservues, ëmbëlsues, aditivë ushqimorë ose përmirësues të shijes. Sipërmarrësi algjerian tha se nga 700 deri në 1.000 litra qumësht marrin 70-80 kilogramë djathë në ditë.

Ai theksoi se synimi është që së shpejti prodhimet e tyre të eksportohen në tregjet e huaja. Algjeriani Verda Hammadi, i cili erdhi për të blerë djathë me gruan dhe fëmijët e tij, tha se produktet e Ibersiyan janë shumë të shijshme.

TRT Balkan / agjencitë