Fidan: Takimi midis ministrave të jashtëm Etiopi-Somali më 2 shtator / Photo: AA

Pas progresit në takimin e së hënës, një takim i dytë midis ministrave të jashtëm të Etiopisë dhe Somalisë do të mbahet më 2 shtator, tha të martën ministri i Jashtëm turk Hakan Fidan.

Duke vënë në dukje kompleksitetin e çështjes, Hakan Fidan tha: "Në dritën e asaj që dëgjuam sot, shpresat tona për të ardhmen janë forcuar. Ministrat (e jashtëm) kanë vendosur të takohen përsëri më 2 shtator 2024 në Ankara për një raund të dytë të bisedimeve”, duke theksuar se të gjitha palët arritën një mirëkuptim më të mirë.

Deklarata e Fidan erdhi pasi Ministri i Jashtëm etiopian Taye Atske Selassie dhe ministri i Jashtëm somalez Ahmed Moallim Fiqi u takuan në kryeqytetin turk Ankara të hënën në një përpjekje për të zgjidhur mosmarrëveshjet midis vendeve të tyre.

Duke theksuar se gjatë bisedimeve u arrit përparim, Fidan tha se Türkiye, me marrëdhëniet e saj të rrënjosura thellë dhe bashkëpunimin e gjerë me të dyja vendet, luajti një rol lehtësues.

"Ne e gjejmë veten në një pozicion shumë të privilegjuar sot. Niveli më i lartë i besimit dhe mandati i dhënë nga të dyja palët për Türkiyen dhe Presidentin Recep Tayyip Erdoğan përforcon bindjen tonë se jemi në rrugën e duhur", shtoi ai, duke riafirmuar angazhimin e Ankarasë për paqen, diplomacinë dhe vullnetin e mirë që mbështet përpjekjet për të ndërtuar dialog të përbashkët dhe për të gjetur baza të përbashkëta.

Fidan zhvilloi gjithashtu takime kokë më kokë me ministrat e jashtëm të të dyja vendeve.

“Ministrat, përmes lehtësimit të Türkiyes, ishin në gjendje të kishin veçmas një shkëmbim të sinqertë, të përzemërt dhe largpamës në lidhje me dallimet e tyre dhe perspektivat e hulumtuara drejt adresimit të tyre brenda një kuadri të pranueshëm reciprokisht”, theksoi Ministria e Jashtme turke.

Duke theksuar se ministrat e jashtëm riafirmuan "angazhimin e tyre për zgjidhjen paqësore të dallimeve dhe shprehën vlerësimin e tyre ndaj Türkiyes për lehtësimin e saj, si dhe kontributet e saj konstruktive".

“Të dyja palët i shprehën mirënjohjen e tyre Shkëlqesisë së Tij Recep Tayyip Erdoğan, Presidentit të Republikës së Türkiyes, për këtë iniciativë”, thuhet në deklaratë.

Lidhjet midis Etiopisë dhe Somalisë janë përkeqësuar që kur Etiopia arriti një marrëveshje me rajonin e shkëputur të Somaliland më 1 janar.

Qeveria etiopiane mbrojti vendimin e saj për të nënshkruar marrëveshjen pa miratimin e Somalisë, duke thënë se marrëveshja me Somaliland "nuk do të prekë asnjë palë apo vend".

Somalia sulmoi paktin, duke e quajtur atë një shkelje të sovranitetit të saj dhe duke tërhequr ambasadorin e saj nga Etiopia.

TRT Balkan / agjencitë