Francë, fushatat zgjedhore të Macronit nën hetim për parregullsi.     Foto: Reuters

Fushatat zgjedhore presidenciale të Emmanuel Macronit në vitet 2017 dhe 2022 janë vënë nën hetim pasi prokuroria financiare e Francës (PNF) ka zgjeruar hetimin ekzistues ndaj grupit të konsulencës me seli në ShBA McKinsey, raportuan mediat e vendit.

Në një deklaratë të enjten, PNF-ja konfirmoi se po zgjeron hetimin e saj ekzistues për mashtrim të mundshëm tatimor nga McKinsey, për të përfshirë rolin e firmave të konsulencës në garat zgjedhore franceze 2017 dhe 2022.

Prokuroria tha se hetimi do të fokusohet në mbajtjen e kontabilitetit potencialisht të parregullt të fushatës dhe në pretendimet për favorizim.

Ndërsa PNF-ja nuk përmendi drejtpërdrejt emrin e Macronit ose ndonjë politikani a partie tjetër, e përditshmja Le Parisien raportoi se hetimi përqendrohet në fushatat e presidentit francez.

Autoritetet franceze nisën një hetim fillestar për McKinsey-n në mars pas një hetimi të Senatit mbi ndikimin e firmave private të konsulencës në politikën publike të vendit.

Hetimi u shkaktua pasi hetimi i Senatit akuzoi McKinsey-n për përfitim nga një marrëveshje tatimore që e lejonte atë të mos paguante asnjë taksë korporative në Francë midis viteve 2011 dhe 2020.

McKinsey ka mohuar më parë çdo parregullsi.

Në lidhje me hetimin e ri të PNF-së, presidenca franceze tha se "u takon gjykatave t'i kryejnë këto hetime në mënyrë të pavarur", raportuan mediat lokale.

AA