Gallant: Ushtria izraelite ka nevojë për 10.000 ushtarë "menjëherë"

Gallant: Ushtria izraelite ka nevojë për 10.000 ushtarë "menjëherë"

Yoav Gallant thotë se ushtria mund të rekrutojë 4.800 ushtarë meshkuj ultra-ortodoksë.
Gallant: Ushtria izraelite ka nevojë për 10.000 ushtarë "menjëherë" / Photo: AFP

Ushtria izraelite ka nevojë për 10.000 ushtarë të tjerë menjëherë në mes të luftës së vazhdueshme në Rripin e Gazës, tha të hënën ministri i Mbrojtjes Yoav Gallant. "Ushtria [izraelite] ka nevojë për 10.000 ushtarë të tjerë menjëherë," tha Gallant në një deklaratë të transmetuar nga Radio Army gjatë një sesioni të Komitetit të Punëve të Jashtme dhe Mbrojtjes të Knesset. Ai tha se ushtria mund të rekrutojë 4.800 ushtarë meshkuj ultra-ortodoksë. Javën e kaluar, Gjykata e Lartë e Izraelit vendosi njëzëri se hebrenjtë ultra-ortodoksë duhet t'i nënshtrohen urdhrit ushtarak, pas dekadash përjashtimi nga shërbimi ushtarak. Izraeli, duke shpërfillur rezolutën e Këshillit të Sigurimit të OKB-së që kërkon një armëpushim të menjëhershëm, është përballur me dënimin ndërkombëtar në mes të ofensivës së tij brutale të vazhdueshme në Gaza që sulmi i grupit palestinez Hamas, në 7 tetor, 2023. Që atëherë, të paktën 37.900 palestinezë janë vrarë, dhe mbi 87.000 të tjerë janë plagosur, sipas autoriteteve lokale shëndetësore. Mbi tetë muaj pas luftës izraelite, pjesë të mëdha të Gazës janë rrënoja në mes të një bllokade gjymtuese të ushqimit, ujit të pastër dhe ilaçeve. Izraeli akuzohet për gjenocid në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë, vendimi i fundit i cili e urdhëroi atë të ndalonte menjëherë operacionin ushtarak në qytetin jugor të Rafahut, ku mbi një milion palestinezë kishin kërkuar strehim nga lufta përpara se të pushtohej më 6 maj.


AA