Gjykata në ShBA: Trump ka kryer mashtrime vite me radhë. / Foto: AA

Gjyqtari i Gjykatës së Lartë të Nju Jorkut, Arthur Engoron, zbuloi se Trump dhe kompania e tij mashtruan bankat duke paraqitur "vlerësime të rreme" të pronave që ai, djemtë e tij më të mëdhenj dhe kompanitë e tij përdorën më pas për të siguruar kredi dhe kushte më të mira sigurimi.

Gjykata e Lartë e Nju Jorkut pas një padie civile të paraqitur nga zyra e Prokurorit të Përgjithshëm Letitia James, ka dënuar ish-presidentin e ShBA-së Donald Trump dhe kompaninë e tij për mashtrim për vite me radhë.

Gjyqtari i Gjykatës së Lartë të Nju Jorkut, Arthur Engoron, zbuloi se Trump dhe kompania e tij mashtruan bankat duke paraqitur "vlerësime të rreme" të pronave që ai, djemtë e tij më të mëdhenj dhe kompanitë e tij përdorën më pas për të siguruar kredi dhe kushte më të mira sigurimi.

Gjykatësi revokoi menjëherë të gjitha certifikatat e biznesit të Trump dhe të pandehurve të tjerë në Nju Jork dhe i urdhëroi ata të rekomandojnë të paktën tre administrues të mundshëm të pavarur të falimentimit për të menaxhuar shpërbërjen e kompanive me përgjegjësi të kufizuar të pavlefshme brenda 10 ditëve.

Engoron urdhëroi gjithashtu pesë nga avokatët e Trump që të paguanin 7.500 dollarë secili brenda 30 ditëve për paraqitjen e argumenteve joserioze në gjykatë.

Përveç ish-presidentit amerikan, akuzohen edhe djemtë e tij Donald Trump Jr. dhe Eric Trump, ish-shefi financiar i Organizatës Trump, Allen Weiselberg dhe kontrollori Jeffrey McConey, si dhe subjekte korporative.

Vendimi vjen pasi një gjyq pa juri është planifikuar të fillojë të hënën.

James paditi Trumpin, fëmijët e tij dhe Organizatën Trump në shtator 2022 për një mashtrim financiar prej 250 milionë dollarësh prej një dekade.

Ai synon të ndalojë përgjithmonë Trumpin dhe fëmijët e tij të shërbejnë si oficerë ose drejtorë të ndonjë korporate të Nju Jorkut ose subjekteve të ngjashme biznesi dhe synon të ndalojë ish-presidentin e ShBA-së dhe Organizatën Trump të hyjnë në çdo blerje të pasurive të paluajtshme në Nju Jork në afat prej pesë vitesh.

TRT Balkan / agjencitë