Greqi, 33% taksë mbi fitimet e rafinerisë si “akt i drejtësisë sociale”

Greqi, 33% taksë mbi fitimet e rafinerisë si “akt i drejtësisë sociale”

Qeveria pret mbi 320 milionë dollarë të ardhura nga kjo taksë e përkohshme, njofton Kryeministri grek.
Greqi, 33% taksë mbi fitimet e rafinerisë si “akt i drejtësisë sociale” / Photo: AA

Greqia ka marrë vendimin për të vendosur një taksë të jashtëzakonshme prej 33% mbi fitimet e kompanive të rafinimit të karburantit si “një akt i drejtësisë sociale”, raportoi të enjten kryeministri Kyriakos Mitsotakis.

Gjatë një interviste për transmetuesin Real FM, Mitsotakis tha se ky vendim është korrekt për shkak të fitimeve shumë të larta në tregun ndërkombëtar të naftës.

Ministria Kombëtare e Ekonomisë dhe Financave ka shpallur një kontribut të përkohshëm prej 33% mbi fitimet e tepërta të kompanive të rafinimit bazuar në rezultatet e tyre për vitin tatimor 2023.

Kryeministri grek u shpreh se të ardhurat e pritshme prej rreth 300 milionë euro (321 milionë dollarë) do të përdoren për të mbështetur financat publike dhe pensionistët më të paguar.

Ai hodhi poshtë nocionin se masa përbënte një sekuestrim fitimesh dhe se qeveria e tij po ndëshkonte sipërmarrjen.

Për çështjen e inflacionit dhe kostove të larta të ushqimit, kryeministri grek deklaroi se qeveria do të kërkojë të ulë kostot e rafteve në supermarkete.

"Të gjithë duhet të kuptojnë se çmimet e larta minojnë kohezionin social," shtoi ai.

AA