Holanda me projektiligj për mbikëqyrjen e kurseve të Kuranit.     Foto: AA

Organizatat islame në Holandë reaguan ndaj synimit të qeverisë aktuale për të inspektuar kurset e mësimit kuranor dhe fetar dhe hapën një numër unik telefonik në mënyrë që nxënësit, prindërit ose mësuesit të mund të ankohen për këto institucione arsimore.

Ministri holandez i Arsimit Dennis Wiersma paralajmëroi një projektligj muajin e kaluar për të inspektuar institucionet arsimore që nuk janë të lidhura dhe të financuara nga Ministria, duke përfshirë kurse kuranore dhe klasa të edukimit fetar në xhami, në mënyrë që institucione të tilla të mos përhapin "ide antidemokratike”, sipas tij.

Krahas projektligjit, është hapur edhe një numër telefoni që nxënësit, prindërit ose mësuesit të ankohen për institucionin.

Organizatat islamike reaguan me vendosmëri ndaj projektligjit dhe hapjes së numrit të telefonit për raporte dhe bënë kallëzim penal kundër ministrit Wiersma.

Nourdin el Ouali, Kreu i Platformës së Organizatave Islame të Rijnmond (SPIOR), Nourdin el Ouali për Anadolu Agency (AA), tha se projektligji i paraqitur nga ministri Wiersma ka hasur në shqetësimin e thellë të organizatave islamike në vend.

El Ouali theksoi se ideja e inspektimit të institucioneve arsimore që nuk janë të lidhura me Ministrinë është një ëndërr e kahershme e disa partive, kryesisht Partisë Popullore për Liri dhe Demokraci (VVD), e udhëhequr nga kryeministri Mark Rutte, dhe e cila është një nga partnerët e koalicionit të Qeverisë.

Ai e krahasoi hapjen e një numri telefoni për raportim me metoda të ngjashme të përdorura në ish-Bashkimin Sovjetik.

“Ligji i propozuar është kundër lirisë së besimit e të shprehjes, dhe ndarjes së fesë nga çështjet shtetërore. Gjithashtu, termat si 'jodemokratike' dhe 'antikushtetuese' në projektligj nuk kanë një përcaktim specifik dhe ministri thotë se nuk mund ta komentojë këtë. Si mund të dalë një ligj i vërtetë nga ky projektligj nëse vetë ministri nuk mund të specifikojë se çfarë do të thotë me këto terma?”, tha El Ouali.

Ai shtoi gjithashtu se asnjëherë nuk mund të vërtetohet se studenti i ka pranuar idetë e tij në institucionet arsimore të përmendura në projektligj.

“Pavarësisht kundërshtimeve të avokatit të shtetit, zyrtarëve, inspektoratit të arsimit dhe disa kolegëve të ministrit për projektligjin, ministri njoftoi se hartimi i ligjit do të vazhdojë, prandaj nuk na mbeti gjë tjetër veçse të nisim procedurat gjyqësore. Ne ngritëm kallëzime penale kundër ministrit Wiersma, së bashku me qindra xhami dhe organizata islamike, për veprim të qëllimshëm në mënyrë jokushtetuese”, tha El Ouali.

Kenan Aslan, Shefi i Departamentit të Punëve të Jashtme të Bashkësisë Islame Milli Gorus për rajonin e Holandës Jugore, Kenan Aslan theksoi se ata punojnë plotësisht në mënyrë transparente dhe nuk kanë frikë nga asnjë inspektim.

“Është e pakëndshme që dikush ndërhyn në të drejtën tonë kushtetuese për të jetuar lirisht dhe për të mësuar për fenë tonë. Edhe pse projektligji është i vlefshëm për të gjitha organizatat fetare, ai synon Islamin në publik dhe shkakton një mjedis negativ në lidhje me Kuranin dhe edukimin fetar të organizuar në xhami”, tha Aslan.

Ai shtoi se nuk pranojnë asnjë praktikë separatiste në vend.

“Ministria nuk mund të mbikëqyrë institucionet tona në një vend ku ka ndarje të fesë nga shteti. Ne sigurisht kryejmë inspektime në institucionet tona. Ne jemi duke bashkëpunuar me organizata të tjera për të penguar miratimin e projektligjit të lartpërmendur”, tha ai.

Muhsin Koktas, Kreu i Trupit të Kontaktit për Myslimanët dhe Qeverinë (KMO), Muhsin Koktas tha se janë në kontakt me Ministrinë e Arsimit për projektligjin e diskutueshëm.

“Mbikëqyrja që dëshiron të zbatojë ministri nuk është e mundur sipas Kushtetutës ekzistuese, sepse sipas sistemit laik shtetëror, shteti nuk mund të ndërhyjë në institucionet fetare. Për këtë i propozuam Ministrisë që këtë çështje t'ua lërë institucioneve fetare dhe do të propozojmë zgjidhje në këtë drejtim. Juristët dhe zyrtarët e qeverisë që punojnë në Ministri, ashtu si ne, besojnë se edukimi dhe mbikëqyrja duhet t'u lihet institucioneve fetare”, thotë Koktas.

Stephan van Baarle, përfaqësues i partisë Denk, tha se në këtë parti kundërshtojnë planet e ministrit Wiersma.

“Ministri po shkon shumë larg me ‘numrin raportues’. Me inspektimin, vë në dyshim mijëra vullnetarë që po ecin mirë në kurset e gjuhës, të Kuranit ose në klasat e kulturës. Qeveria sërish kufizon liritë e njerëzve dhe i bën njerëzit dyshues. Kjo duhet të ndalojë patjetër”, tha van Baarle dhe shtoi:

Muajin e kaluar kemi paraqitur kërkesë për të ndalur këto plane, por fatkeqësisht nuk është arritur një shumicë”, tha ky përfaqësues holandez.

AA