OBI-ja: Masa kolektive për të parandaluar mosrespektimin e Kuranit.     /Foto: Reuters

Organizata e Bashkëpunimit Islamik (OBI) dënoi ashpër djegien e Kuranit të Shenjtë javën e kaluar në Suedi dhe bëri thirrje për masa kolektive për të parandaluar përsëritjen e akteve të tilla provokuese.

Deklarata erdhi gjatë një sesioni të jashtëzakonshëm të komitetit ekzekutiv të OBI-së në Xhide të Arabisë Saudite të dielën (2 korrik) për të diskutuar pasojat e përdhosjes.

Ajo u lëshua pasi takimi dënoi ashpër aktin mosrespektues ndaj shenjtërisë së Kuranit në Stokholm dhe shprehu zhgënjimin që autoritetet e lejuan atë.

Deklarata përfshinte një thirrje për Sekretarin e Përgjithshëm të OBI-së për t'i dërguar një letër qeverisë suedeze në emër të vendeve anëtare dhe për të vlerësuar kryerjen e një vizite zyrtare si në Suedi ashtu edhe në Komisionin Evropian për të "shprehur dënimin e incidentit të djegies së Kuranit dhe kërkojnë masat e nevojshme për të parandaluar përsëritjen e atij akti kriminal me pretekstin e lirisë së shprehjes”.

Ai u kërkoi gjithashtu vendeve anëtare të OBI-së të bëjnë "përpjekje kolektive kundër akteve të ndyra" që synojnë Kuranin dhe simbolet e tjera të Islamit, duke theksuar se ushtrimi i lirisë së shprehjes përfshin gjithashtu përgjegjësi së bashku me të drejta të caktuara.

Deklarata i bëri thirrje bashkësisë ndërkombëtare të ndalojë ata që angazhohen në akte provokuese kundër vlerave të shenjta të myslimanëve në emër të lirisë së shprehjes dhe inkurajoi organizatat e shoqërisë civile në vendet ku ndërmerren veprime kundër simboleve islame që të përdorin mjete ligjore si përgjigje.

Ai gjithashtu bëri thirrje për përshpejtimin e zbatimit të "Planit të Veprimit për Luftimin e Islamofobisë" të miratuar në Sesionin e 74-të të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara dhe i kërkoi OBI-së të vazhdojë luftën e saj kundër islamofobisë në forumet rajonale dhe ndërkombëtare.

Sekretari i Përgjithshëm i OBI-së u ftua gjithashtu të shqyrtojë marrëdhëniet diplomatike me vendet ku "shenjtëria e Kuranit dhe vlerave, simboleve dhe shenjtërive të tjera islame përdhosen me pëlqimin e vendit në fjalë, duke përfshirë pezullimin e statusit të një të dërguari special".

Të mërkurën, një person i identifikuar si Salwan Momika dogji një kopje të librit të shenjtë mysliman nën mbrojtjen e policisë përpara xhamisë së Stokholmit.

Akti i tij provokues ishte caktuar të përkonte me Bajramin e Kurbanit, një nga festat kryesore fetare islame të festuara nga myslimanët në mbarë botën.

Akti ka shkaktuar një dënim të gjerë nga bota islame, duke përfshirë Türkiyen, Jordaninë, Palestinën, Arabinë Saudite, Marokun, Irakun, Iranin, Pakistanin, Senegalin, Marokun dhe Mauritaninë.

Në janar, një politikan i ekstremit të djathtë i vuri zjarrin gjithashtu një kopjeje të Kuranit jashtë ambasadës turke në Suedi.

TRT Balkan / agjencitë