Pesë fakte për Ditën Botërore të Veshkave dhe sëmundjet e veshkave.     /Foto: www.worldkidneyday.org

Nëntë marsi festohet në mbarë botën si Dita Botërore e Veshkave dhe Sëmundjeve të Veshkave. Ngjarjet publike mbahen në gjithë botën. Më poshtë janë disa fakte për Ditën Botërore të Veshkave dhe sëmundjet e veshkave.

Përvjetori i 17-të

Dita Botërore e Veshkave është një fushatë globale. Filloi të mbahej në vitin 2006. Qëllimi i fushatës mbarëbotërore është të rrisë ndërgjegjësimin për rëndësinë e veshkave. Në botë ka 850 milionë pacientë me veshka.

Diabeti dhe presioni i gjakut janë shkaqet më të zakonshme

Diabeti dhe presioni i lartë i gjakut janë shkaktarët më të zakonshëm të sëmundjeve të veshkave. Presioni i lartë i gjakut shkakton një të katërtën e rasteve të dështimit të veshkave. Diabeti shkakton një të tretën e sëmundjeve.

Faktorët që ndikojnë në rritjen e sëmundjeve kronike të veshkave në disa vende mund të jenë plakja e popullsisë dhe obeziteti.

Transplantimi është metoda më e mirë

Transplantimi i veshkave konsiderohet trajtimi më i mirë për njerëzit me këtë sëmundje. Një transplant i veshkave është një operacion për të vendosur një veshkë të shëndetshme për të zëvendësuar një veshkë që nuk i kryen funksionet e saj. Një veshkë mund të transplantohet nga një i afërm i gjallë, një person i gjallë pa lidhje ose një person i vdekur. Zbulimi i hershëm mundëson trajtimin në kohë dhe redukton komorbiditetin dhe vdekshmërinë.

Në Maqedoninë e Veriut deri më tani janë kryer 250 transplante veshkash.

Nuk ka simptoma të dallueshme

Një person mund të humbasë deri në 90% të funksionit të veshkave përpara se të përjetojë ndonjë simptomë. Simptomat e sëmundjes përfshijnë ënjtje të këmbëve, lodhje, vështirësi në përqendrim, ulje të oreksit, gjak në urinë dhe urinë me shkumë. Shumica e njerëzve me stadin e hershëm mbeten të padiagnostikuar.

Treguesi i funksionalitetit

Treguesi kryesor i funksionit të veshkave është niveli i kreatininës, një produkt i mbeturinave të trupit të prodhuar nga muskujt. Nëse funksioni i veshkave zvogëlohet, kreatinina grumbullohet në gjak duke çuar në një nivel të ngritur kur kontrollohet një test gjaku.

TRT Balkan / agjencitë