ShBA, rritet prania e myslimanëve në politikë. / Photo: AP

Të paktën 82 muslimanë amerikanë kanë fituar zgjedhjet lokale, shtetërore, legjislative, mbarëkombëtare, gjyqësore dhe federale në zgjedhjet e mesmandatit në ShBA, duke mposhtur rekordin e mëparshëm prej 71 fitoresh elektorale myslimane në vitin 2020.

Numrat bazohen në një vlerësim nga Këshilli për Marrëdhëniet Amerikano-Islamike (CAIR), një organizatë myslimane për liritë civile dhe përfaqësimin, dhe Jetpac Resource Center, një organizatë jofitimprurëse që fokusohet në rritjen e përfaqësimit mysliman në qeverinë dhe politikën e SHBA-së.

Fitoret rekord janë "një dëshmi e rritjes së vazhdueshme të komunitetit tonë në politikën amerikane dhe besimit që fqinjët tanë kanë dhënë tek ne për t'i përfaqësuar ata dhe për të luftuar për interesat e tyre”, tha në një deklaratë Drejtori Ekzekutiv Kombëtar i CAIR, Nihad Awad.
“Ne jemi dëshmitarë të hapit tjetër në transformimin politik të komunitetit mysliman amerikan nga zërat e margjinalizuar që u mënjanuan, ose më keq, në vendimmarrës”, tha ai.

CAIR dhe Jetpac kanë ndjekur të dhënat elektorale të SHBA për gjashtë vitet e fundit. Këtë vit, ata gjurmuan gjithsej 146 kandidatë myslimanë amerikanë që konkurronin për poste, duke përfshirë 51 kandidatë për legjislativë në 23 shtete.

Muslimanët amerikanë bëjnë histori

Me zgjedhjet, Asambleja e Përgjithshme e Illinois mirëpriti anëtarët e saj të parë myslimanë amerikanë, 23-vjeçaren Nabeela Syed dhe 33-vjeçarin Abdelnasser Rashid.

Salman Bhojani dhe Suleman Lalani u bënë muslimanët e parë që u zgjodhën në legjislaturën e Teksasit.

Në Gjeorgji u zgjodhën katër muslimanë amerikanë, duke përfshirë palestinezen Ruwa Romman, e cila është gruaja e parë muslimane që u bë përfaqësuese në Dhomën e Shtetit, dhe tjetrën nga Bangladeshi, Nabilah Islam, e cila është gruaja e parë muslimane dhe gruaja e parë nga Azia Jugore që u zgjodh në Senatin e shtetit.

Zaynab Mohamed, një 25-vjeçare somaleze amerikane u zgjodh në senatin e Minesotës. Ajo u bë gruaja më e re e zgjedhur në dhomën e lartë të shtetit më të madh dhe ishte një nga tre gratë e para me ngjyrë në organin legjislativ.
Gjithashtu në Minesotë, i pari dhe i vetmi mysliman i SHBA-së i zgjedhur në një pozicion mbarëkombëtar, Prokurori i Përgjithshëm i Minesotës, Keith Ellison, u rizgjodh.
Prokurorit të Përgjithshëm iu bashkuan anëtarët e Kongresit Ilhan Omar (D-MN), Rashida Tlaib (D-MI) dhe Andre Carson (D-IN) për t'u rizgjedhur.
Nga ana tjer 21 ligjvënës shtetërorë në detyrë u rizgjodhën dhe iu bashkuan 16 kandidatë të tjerë myslimanë që u zgjodhën, duke e çuar numrin e përgjithshëm të ligjvënësve të shtetit mysliman në SHBA në 43.
Rezultatet e zgjedhjeve tregojnë "se komuniteti mysliman po ndërton infrastrukturë solide për sukses të qëndrueshëm elektoral", tha në një deklaratë drejtori ekzekutiv i Qendrës së Burimeve Jetpac, Mohammed Missouri.

“Vendimet e politikave për arsimin, strehimin, klimën dhe të drejtat civile janë formuar nga legjislaturat shtetërore dhe është kritike që zëri ynë të përfaqësohet në procesin e politikëbërjes.”

TRT World