Vatikani / Foto: AP

Që një subjekt të konsiderohet shtet, sipas Konventës së Montevideos, duhet të plotësojë katër kritere: popullsi permanente, territor të definuar sovran, qeveri dhe kapacitet për të krijuar marrëdhënie ndërkombëtare.

Megjithëse gjatë historisë janë bërë disa përjashtime, këto kritere mbeten bazë për njohjen e një shteti në arenën ndërkombëtare.

Aktualisht ekzistojnë rreth 200 shtete në mbarë botën, ndërsa karakteristikat e tyre ndryshojnë dramatikisht. Për nga sipërfaqja, ku llogaritet sipërfaqja tokësore dhe ujore, shtetet më të mëdha në botë janë Rusia, Kanadaja dhe Kina.

Por, cilat janë shtetet më të vogla në botë?

10 shtetet më të vogla në botë sipas sipërfaqes

Vatikani — 0.49 km²

Monakoja — 2 km²

Nauru — 20 km²

Tuvalu — 30 km²

San Marino — 60 km²

Liehtenshtajni — 160 km²

Ishujt Marshal — 180 km²

Shën Kitts dhe Nevis — 260 km²

Maldivet — 300 km²

Malta — 320 km²

Vendi me sipërfaqe më të vogël në botë është selia e Kishës Katolike, Vatikani. Me vetëm gjymë kilometri katror sipërfaqe, Vatikani është shtet brenda kryeqytetit italian, Romës.

Pas saj vjen Monakoja ultraluksoze me sipërfaqe prej vetëm 2 kilometra katrorë.

10 shtetet më të vogla në botë sipas popullsisë

Vatikani — 800

Nauru — 10.876

Tuvalu — 11.931

Palau — 18.169

San Marino — 34.017

Liehtenshtajni — 38.250

Monako — 39.511

Shën Kitts dhe Nevis — 53.544

Ishujt Marshal — 59.610

Dominika — 72.167

Edhe për nga popullsia, Vatikani mban primatin e shtetit me popullsi më të vogël në botë, me vetëm 800 banorë, kryesisht klerikë dhe shërbyes në Kishën Katolike. Pas Vatikanit, vijnë dy ishujt-shtete në Oqeani, Nauru dhe Tuvalu, me rreth 11 mijë dhe 12 mijë banorë respektivisht.

Nga ana tjetër, shtetet me popullsinë më të madhe në botë janë Kina dhe India me nga 1.4 miliardë banorë përafërsisht.

TRT Balkan