Stoltenberg: Ukraina ka të drejtë të sulmojë objektivat brenda Rusisë.     /Foto: Reuters

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg tha të premten se Ukraina ka të drejtën e vetëmbrojtjes, duke përfshirë një sulm ndaj objektivave legjitime ushtarake brenda Rusisë.

"Ukraina duhet të jetë në gjendje të kundërpërgjigjet dhe të mbrohet. Kjo është pjesë e së drejtës për vetëmbrojtje," tha Stoltenberg përpara një takimi të ministrave të jashtëm të NATO-s në kryeqytetin çek, Pragë.

Duke theksuar se Rusia filloi luftën dhe shkeli të drejtën ndërkombëtare, kreu i NATO-s tha se Rusia vazhdon të përshkallëzojë më tej gjithë situatën, sepse ka hapur një front të ri në kufirin verilindor.

"Ajo që kam thënë shumë herë është se duhet të kujtojmë se ky është agresion. Rusia sulmoi një vend tjetër, shkeli ligjin ndërkombëtar, sulmoi Ukrainën dhe Ukraina ka të drejtën e vetëmbrojtjes, si dhe kjo përfshin të drejtën për të sulmuar objektivat legjitime ushtarake brenda Rusia”, tha Stoltenberg.

Ai vuri në dukje se kufiri në vijën e frontit është "pak a shumë i njëjtë", duke shtuar se e drejta e Ukrainës për vetëmbrojtje, duke përfshirë të drejtën për të sulmuar objektivat ushtarakë brenda Rusisë, është edhe më e nevojshme për shkak të sulmeve të reja ruse në Kharkiv.

Në Pragë po mbahet një takim jozyrtar i ministrave të jashtëm të vendeve anëtare të NATO-s.

TRT Balkan / agjencitë