Takimi i Tashkentit: thirrje për bashkëpunim “efektiv” mes sfidave globale.     /Foto: Mevlüt Çavuşoğlu/Twitter

Takimi i 26-të i ministrave të Jashtëm të Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik (ECO), një organizatë rajonale që synon të rrisë bashkëpunimin ekonomik midis anëtarëve të saj, u zhvillua në kryeqytetin e Uzbekistanit Tashkent të martën, më 24 janar.

Takimi i këtij viti u mbajt në sfondin e luftës në Ukrainë dhe krizës globale energjetike, gjë që pati jehonë në fjalët e ministrave të Jashtëm, të cilët mbrojtën bashkëpunimin më të madh ndërmjet shteteve anëtare, ndërsa përballen me sfida të tilla urgjente.

Mekanizmat e integrimit ekonomik rajonal u prezantuan si një mënyrë efektive për të adresuar çështjet aktuale të sigurisë së energjisë dhe për të nxitur zhvillimin e mëtejshëm ekonomik në të ardhmen.

Ministrat e Jashtëm shqyrtuan aktivitetet e mëparshme të ECO-s, si dhe miratuan disa propozime të reja të rekomanduara nga zyrtarët e lartë që u takuan më 23 janar 2023.

Takimi miratoi “Komunikatën e Tashkentit”, e cila fokusohet në bashkëpunimin e zgjeruar rajonal.

Sipas faqes së internetit të ECO-së, dokumenti miraton më tej aktivitetet e ECO-s që po ndërmerren për të rritur dukshmërinë globale të organizatës si dhe partneritetet e saj të punës me institucione të tjera rajonale dhe ndërkombëtare.

Deklaratat e ministrave të Jashtëm

Türkiye do të vazhdojë të bëjë pjesën e saj për ta bërë Organizatën e Bashkëpunimit Ekonomik (ECO) “më efektive”, tha ministri i jashtëm turk Mevlüt Çavuşoğlu gjatë fjalimit të tij në takim.

Ai shtoi se vendet anëtare duhet të përmirësojnë rrjetet e transportit dhe logjistikës dhe të përdorin plotësisht instrumentet për të përmirësuar tregtinë rajonale, siç është Marrëveshja Tregtare e Organizatës së Bashkëpunimit Ekonomik (ECOTA).

Ministri në detyrë i Jashtëm i Uzbekistanit, Bakhtiyor Saidov, tha se organizata rajonale ka potencialin e nevojshëm për të zhvilluar bashkëpunimin në fushat e tregtisë, të transportit, të infrastrukturës, të industrisë, të turizmit dhe të mbrojtjes së mjedisit.

Sipas Tehran Times, ministri i jashtëm iranian Hossein Amir Abdollahian theksoi çështjen e sigurisë së energjisë.

Ai sugjeroi se rajoni i ECO-së mund të bëhet “një model partneriteti midis vendeve prodhuese të energjisë dhe vendeve konsumuese të energjisë.”

Ministri i Jashtëm pakistanez Bilawal Bhutto Zardari tha se lidhja nëpërmjet zhvillimit të projekteve rrugore dhe hekurudhore, liberalizimi i regjimeve të vizave dhe thjeshtimi i procedurave kufitare do t’u mundësonte vendeve të ECO-së të “veprojnë si urë dhe të krijojnë ndërvarësi të ndërsjella”.

Ministri i Jashtëm i Azerbajxhanit Jeyhun Bayramov theksoi rëndësinë e masave të marra në drejtim të krijimit të një korridori transporti nga rajoni Zangezur Lindor i Azerbajxhanit në Republikën Autonome të Nakhçivanit.

“Korridori Zangezur do të jetë veçanërisht i rëndësishëm për rritjen e bashkëpunimit midis kombeve në gjithë rajonin”, tha ministri i jashtëm i Azerbajxhanit.

Çfarë është Organizata e Bashkëpunimit Ekonomik?

ECO-ja është një organizatë ndërqeveritare politike dhe ekonomike e themeluar nga Türkiye, Pakistani dhe Irani në 1985 për të shërbyer si një platformë për të diskutuar dhe përmirësuar zhvillimin dhe promovimin e mundësive të tregtisë dhe investimeve.

Türkiye, Azerbajxhani, Irani, Pakistani, Kazakistani, Kirgistani, Taxhikistani, Turkmenistani, Uzbekistani dhe Afganistani janë anëtarë të organizatës, ndërsa Republika Turke e Qipros Veriore ka statusin e një vendi vëzhgues.

Organi më i lartë vendimmarrës i ECO-së është Këshilli i cili mblidhet një herë në vit në nivelin e Ministrave të Punëve të Jashtme.

Sipas faqes së internetit të ECO-së, “Shtetet Anëtare të ECO-së, individualisht dhe kolektivisht si rajon, janë të përfshirë në politikëbërje si dhe në kornizat operacionale për të reaguar ndaj sfidave/mundësive të ekspozuara nga çështjet globale të ndikimeve rajonale dhe kombëtare.”

Këto përfshijnë, ndër të tjerash, ndryshimet klimatike, rreziqet natyrore dhe Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDGs).

TRT World