Hulumtimi Davos parashikon një 2024 "të pasigurt" për ekonominë botërore      / Foto: AP

Ekonomia globale po përballet me një vit me perspektiva të dobëta rritjeje dhe pasiguri që rrjedhin nga konfliktet gjeopolitike, kushtet e shtrënguara të financimit dhe ndikimi shkatërrues i inteligjencës artificiale, sipas një sondazhi të ekonomistëve të lartë.

I kryer çdo vit përpara takimit vjetor të Forumit Ekonomik Botëror (WEF) në vendpushimin zviceran të Davos, sondazhi i më shumë se 60 ekonomistëve kryesorë nga sektori privat dhe publik përpiqet të përvijojë prioritetet për politikëbërësit dhe drejtuesit e biznesit.

Përafërsisht 56 ​​përqind e të anketuarve presin që kushtet e përgjithshme ekonomike globale të dobësohen këtë vit, me një shkallë të lartë divergjence rajonale.

Ndërsa shumica panë rritje të moderuar ose më të fortë në Kinë dhe Shtetet e Bashkuara, kishte konsensus të gjerë që Evropa do të shihte vetëm rritje të dobët ose shumë të dobët.

Perspektiva për Azinë Jugore dhe Azinë Lindore dhe Paqësorin ishte më pozitive, me një shumicë të madhe që prisnin të paktën një rritje të moderuar në 2024.

Pavarësisht komenteve nga bankat qendrore kryesore në botë që sugjeronin se normat e interesit kishin arritur kulmin, plot 70 për qind e të anketuarve ende prisnin që kushtet financiare të lehtësoheshin me rënien e inflacionit dhe lehtësimin e ngushtësisë aktuale të tregut të punës.

"Ndikimi i pabarabartë" i inteligjencës artificiale

Inteligjenca artificiale është parë të lërë një shenjë të pabarabartë në ekonominë botërore:

Ndërsa 94 për qind prisnin që IA-ja të rriste ndjeshëm produktivitetin në ekonomitë me të ardhura të larta gjatë pesë viteve të ardhshme, vetëm 53 përqind parashikuan të njëjtën gjë për ekonomitë me të ardhura të ulëta.

Në të njëjtën kohë, WEF-i publikoi një studim mbi "cilësinë" e rritjes ekonomike në 107 ekonomi, i cili arriti në përfundimin se shumica e vendeve po rriten në mënyra që nuk janë as të qëndrueshme mjedisore dhe as shoqërore.

"Rinisja e rritjes globale do të jetë thelbësore për të adresuar sfidat kryesore, por vetëm rritja nuk është e mjaftueshme," tha Saadia Zahidi, Drejtore e Përgjithshme e Forumit Ekonomik Botëror.

WEF-i tha se po fillonte një fushatë për të përcaktuar një qasje të re ndaj rritjes dhe për të ndihmuar politikëbërësit ta balancojnë atë me prioritetet sociale, mjedisore dhe të tjera.

TRT Balkan / agjencitë