Dhjetë vende argumentojnë gjenocidin në GjND / Foto: AA

Eksperti ligjor i Belgjikës, Vaios Koutroulis, dënoi përdorimin e dhunës kundër palestinezëve dhe i kërkoi Izraelit të përmbushë detyrimet e tij ligjore për t'i dhënë fund asaj dhe për t'i sjellë autorët para drejtësisë të martën.

Politika e vendbanimeve të Izraelit synon të transformojë përbërjen demografike të territorit palestinez, shtoi ai.

Përfaqësuesi i Belizesë, Assad Shoman, vuri në dukje se palestinezët kanë një të drejtë të patjetërsueshme për vetëvendosje dhe pavarësi të plotë, të cilën Izraeli ua ka mohuar në mënyrë sistematike.

Ambasadori i Bolivisë në Holandë, Roberto Calzadilla Sarmiento, tha se pushtimi i Palestinës nga Izraeli është në kundërshtim me ligjin ndërkombëtar.

Diplomatja braziliane Maria Clara Paula de Tusco pohoi se vendi pret që gjykata të riafirmojë se pushtimi izraelit i territoreve palestineze është i paligjshëm dhe shkel detyrimet ndërkombëtare.

Përfaqësuesja e Kilit Ximena Fuentes Torrijo u shpreh se situata që prek territorin e pushtuar palestinez mund të gjejë vetëm një zgjidhje të pranueshme bazuar në pajtueshmërinë me kartën e Kombeve të Bashkuara, ligjin ndërkombëtar të të drejtave të njeriut dhe të drejtën ndërkombëtare humanitare.

Politikat e Izraelit bien ndesh me mundësinë e arritjes së një zgjidhjeje me dy shtete dhe një paqe të qëndrueshme në rajon, shtoi ajo.

Afrika e Jugut, Algjeria, Arabia Saudite, Holanda dhe Bangladeshi gjithashtu u prezantuan në GjND.

Rasti i gjenocidit kundër Izraelit

Seancat dëgjimore filluan të hënën në Hagë pas kërkesës së Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së për një opinion këshillues mbi pasojat ligjore që rrjedhin nga politikat dhe praktikat e Izraelit në territorin e pushtuar palestinez, duke përfshirë Jeruzalemin Lindor.

Afrika e Jugut ngriti një çështje gjenocidi kundër Izraelit në GjND në fund të dhjetorit dhe i kërkoi asaj masa urgjente për t'i dhënë fund gjakderdhjes në Gaza, ku më shumë se 29.000 palestinezë janë vrarë që nga 7 tetori.

Gjykata në muajin janar urdhëroi Izraelin të marrë "të gjitha masat brenda fuqisë së tij" për të parandaluar aktet e gjenocidit në Gaza, por nuk urdhëroi një armëpushim.

Ajo gjithashtu urdhëroi Izraelin të marrë masa "të menjëhershme dhe efektive" për të mundësuar ofrimin e shërbimeve bazë të nevojshme urgjente dhe humanitare në Gaza.

Një inkursion ndërkufitar i grupit të rezistencës palestineze Hamas, më 7 tetor, vrau rreth 1.200 njerëz, por ofensiva pasuese izraelite në Gaza ka shtyrë 85 për qind të popullsisë së territorit në zhvendosje të brendshme mes mungesës akute të ushqimit, ujit të pastër dhe ilaçeve. Sipas OKB-së, rreth 60 për qind e infrastrukturës së enklavës është dëmtuar ose shkatërruar.

Pavarësisht protestave ndërkombëtare, Izraeli tani planifikon një pushtim tokësor të Rafahut, i cili aktualisht strehon rreth 1,4 milionë refugjatë.

TRT World