Dita Botërore e Picës: një delikatesë italiane e njohur në gjithë botën / Foto: AA

Çdo vit, 9 shkurti festohet si Dita Botërore e Picave.

Nuk ka vend në botë ku pica nuk njihet. Mendimi i përgjithshëm është se pica e ka origjinën në Itali, por kjo nuk është e vërtetë.

Ajo u shpik në Greqinë e lashtë sapo grekët përsosën "sekretin" e përzierjes së miellit me ujë. Në fillim ishte një bukë e sheshtë që piqej nën një gur të nxehtë dhe "mjeshtrit e picave" të lashtë e lyenin me vaj të përzier me erëza.

Pamjen që ne njohim sot ndoshta nuk e mori deri diku në fund të shekullit të 16-të ose në fillim të shekullit të 17-të, kur domatja mbërriti në Evropë nga Amerika. Është një nga përbërësit kryesorë pa të cilin vështirë se mund ta imagjinojmë pica sot.

Në shekullin e 18-të, kjo "salcë domate" mori rrugën për në Napoli, Itali dhe pica filloi të piqej dhe të shitej në sheshe.

Në vitin 1830, piceria e parë e brendshme ekzistonte në Napoli. Më parë, piceritë ekzistonin vetëm si sportele shitjesh në ajër të hapur. Edhe sot, kur pica është përhapur në gjithë botën, Napoli mbetet një qytet ku pica është më shumë se thjesht ushqim.

Ndryshe, pica vjen nga fjalët "picea" dhe "piza", që në zonën e Siçilisë dhe Kalabrisë nënkuptonin ëmbëlsira në gjuhën latine lokale.

Çdo 9 shkurt, me rastin e Ditës Botërore të Picës, zhvillohen gara dhe evente në vende të ndryshme të botës.

AA