Raporti i OKB-së gjen mbi 37.000 ‘specie aliene’ në mbarë botën. / Foto: Reuters

Nga minjtë, macet dhe mushkonjat te galeria e bimëve mashtruese, një vlerësim i madh shkencor ka kataloguar më shumë se 37.000 specie aliene në mbarë botën, 10 për qind e tyre të klasifikuara si të dëmshme agresive ose “invazive”.

Paneli ndërqeveritar këshillimor shkencor për Konventën e Kombeve të Bashkuara për Biodiversitetin (IPBES) publikoi gjetjet në një raport të hënën.

Popullsia në rritje e njerëzimit, rritja ekonomike, ndryshimi i përdorimit të tokës dhe kriza klimatike “do të rrisë frekuencën dhe shtrirjen e pushtimeve biologjike dhe ndikimet e specieve aliene pushtuese”, thuhet në raport.

Vetëm 17 për qind e vendeve kanë ligje ose rregullore për të menaxhuar këtë sulm, tha ai.

Qoftë rastësisht ose me qëllim, kur speciet jovendase përfundojnë në anën tjetër të botës, fajin e kanë njerëzit.

Përhapja e specieve është provë e fortë se zgjerimi i shpejtë i aktivitetit njerëzor ka ndryshuar në mënyrë kaq rrënjësore sistemet natyrore sa e ka kthyer Tokën në një epokë të re gjeologjike e antropocene, thonë shkencëtarët.

Përpjekjet koloniale dhe ardhjet aksidentale

Zymbyli që në një moment mbulonte 90 për qind të Liqenit Viktoria – duke dëmtuar transportin, duke mbytur jetën ujore, duke bllokuar marrjen e digave hidroelektrike dhe duke rritur mushkonjat – mendohet se është prezantuar nga zyrtarët kolonialistë belgë në Ruandë si një lule zbukuruese kopshti përpara se të zbresë poshtë lumit Kagera në vitet 1980.

Florida Everglades po mbushet me pasardhësit shkatërrues të kafshëve shtëpiake dhe bimëve shtëpiake të dikurshme, nga pitonët burmezë pesë metra dhe mustakët në këmbë e deri te fieri që ngjitet në Botën e Vjetër dhe piperi brazilian.

Në shekullin XIX kolonët anglezë sollën lepuj në Zelandën e Re për të gjuajtur dhe për ushqim. Kur u shumuan si lepuj, zyrtarët importuan mishngrënës të vegjël të egër të quajtur stoatë për të zvogëluar numrin e tyre.

Por, kërpudhat ndoqën gjahun më të lehtë: dhjetëra lloje zogjsh endemikë që u shkatërruan shpejt, nga kivi deri te kërpudhat.

Zelanda e Re dhe Australia – ku u shpalos një sagë e ngjashme nga keq e më keq që përfshin lepujt – janë “raste studimore” se si të mos kontrollohet një dëmtues i importuar me një tjetër, tha për AFP-në Elaine Murphy, shkencëtare në Departamentin e Ruajtjes së Zelandës së Re.

Megjithatë, më shpesh, speciet pushtuese janë mbërritje aksidentale, udhëtime me autostop në ujin e çakëllit të anijeve të ngarkesave, kontejnerët në vazot e tyre ose në valixhen e një turisti.

Deti Mesdhe është plot me peshq dhe bimë jovendase, të tilla si peshqit e luanit dhe algat vrasëse, që udhëtuan nga Deti i Kuq përmes Kanalit të Suezit.

Tani, sipas raportit, ekzistojnë në thelb tri linja mbrojtjeje – parandalimi, çrrënjosja dhe më pas, në rast të dështimit, kontrolli.

TRT World